Konec války na Srí Lance

19. květen 2009

Automobily a motocykly troubí, lidé rozdávají kolemjdoucím mléčnou rýži a v rádiu hrají vlasteneckou hudbu. Tak přijali většinoví Sinhálci oficiální zprávu o tom, že srílancká armáda definitivně porazila Tamilské tygry, organizaci, která po 26 let vedla ozbrojený boj za odtržení severu Srí lanky, kde žijí menšinoví Tamilové. Ti na konec bojů zdaleka nereagují tak radostně. I když jistě ne všichni patřili k bezvýhradným obdivovatelům Tamilských tygrů, nyní cítí hlavně smutek za desítky tisíc zemřelých civilistů a také nejistotu, co s nimi bude dál.

0:00
/
0:00

Kolem dvou set padesáti tisíc z nich muselo v posledních měsících opustit své domovy a nevědí, jak rychle jim vláda pomůže vrátit se domů a opět začít normální život.

Vřava bojů tedy zticha, a všichni čekají, co bude dál. Srílancký prezident v úterý vyhlásil konec bojů, a učinil tak v sinhálštině, tedy jazyku většiny. Poslanci drželi v rukou vlajky a přítomné dívky jeho vystoupení doprovodily starobylými sinhálskými písněmi. Pak ale ještě prezident dodal několik vět tamilsky. Obyvatelům "poraženého" severu ostrova slíbil, že vláda bude usilovat o svobodu a důstojnost pro tamilský lid, a vytvořil tak dojem, že v Kolombu jsou si vědomi toho, že právě teď je jedinečná příležitost napravit alespoň část z křivd, které se za více než půl století staly.

Když totiž Srí Lanka vyhlásila před jedenašedesáti lety nezávislost, většinoví buddhističtí Sinhálci se chopili otěží a začali napravovat údajné nespravedlnosti z dob britské nadvlády. V několika vlnách Sinhálci zavedli opatření, která znevýhodňovala menšinové Tamily a jejich hinduistické náboženství. Tamilové se pak stali občany druhé kategorie. Proto v 70. letech vznikla organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu, která od roku 1983 vedla ozbrojený boj za samostatnost, a v určitých chvílích ovládala až 30 procent ostrova. Za tuto dobu zemřelo před 70 tisíc lidí, a ještě před rokem situace vypadala na mnohaletý pat. Teprve za poslední půl rok se srílancké vládě podařilo zlomit odpor Tygrů, zatlačit je na malé území a také odříznout je od přísunu zbraní a peněz. Ty plynuly z celého světa od zahraničních Tamilů v Americe, Evropě i Indii. Nyní se zdá, že srílancká armáda se zmocnila celých sta procent plochy ostrova, a že padli téměř všichni členové nejvyššího velení Tygrů - pravděpodobně včetně i zakladatele a velitel této organizace Vélúpilláí Prabhákaran, i když tamilská internetová stránka TamilNet tvrdí opak.

Srílancká televize zveřejnila záběry, na který je vidět mrtvý muž, kterým má být údajně právě Prabhákaran. Tento muž se narodil v roce 1954, a jako školák byl prý tichý a hloubavý. V 70. letech jako mladý muž byl natolik rozhořčen nerovnými podmínkami, kterým byl Tamilové ze strany Sinhálců vystaveni, že se rozhodl založit organizaci na obranu tamilských práv. Z ní a několika dalších uskupení se nakonec stali obávaní Tygři osvobození tamilského Ílamu. Toto hnutí mělo k dispozici mimořádně disciplinovanou armádu, jejíž specialitou byl guerillový boj proti regulérním srílanckým jednotkám. Tamilské oddíly byly velmi dobře vybaveny, měly k dispozici i děla a lodě. Vedení Tygrů také velmi podporovalo kult mučednictví, a jednou z jeho zbraní byly právě sebevražedné atentáty, mnohé z nich spáchaly i ženy. Tygři mají na svědomí pravděpodobně i smrt indického premiéra Rádžíva Gánhího, který také zemřel při sebevražedném útoku. Samotný Prabhákaran byl podle svých zastánců vizionář a ochránce Tamilů, podle jiných nebyl tento obdivovatel Napoleona a Alexandra Velikého zcela duševně v pořádku, vyznačoval se mimo jiné megalomanií a naprostou lhostejností k lidským životům. Sám údajně instruoval své muže, aby ho okamžitě zabili, kdyby se někdy vzdal myšlenky na osamostatnění tamilského území. V každém případě většina západních zemí klasifikovala jeho Tygry jako teroristickou organizaci, která likvidovala nejen Sinhálce, ale i jinak smýšlející Tamily.

Srílancký konflikt byl ovšem složitý, a zdá se, že ani jedna strana nemá zcela čisté svědomí - jen za poslední měsíce zahynulo při bojích 6-8 tisíc lidí, převážně civilistů. Ministři zahraničí Evropské unie proto v pondělí vyzvali k tomu, aby všichni, kdo jsou podezřelí z porušování lidských práv, byli postaveni před soud. To se asi neobejde bez napětí mezi Srí Lankou a Unií, protože vláda v Kolombu si nepřipouští, že by jakkoli pochybila. Když britský ministr zahraničí David Milliband kritizoval postup srílancké armády, před britským velvyslanectvím v Kolombu se vzápětí sešel tisícihlavý zástup lidí, kteří proti Británii protestovali. Co přesně se během bojů odehrávalo však nikdo přesně neví, protože v oblasti nesměli být žádní novináři.

Je jasné, že nyní bude záviset na obou stranách, jak se zachovají. Pokud extremisté z řad Tamilů rozpoutají vlnu sebevražedných atentátů, bude to mít za následek zakonzervování neblahé situace. Více karet má však v ruce vláda. Ta tvrdí, že nejde o etnický tamilsko-sinhálský konflikt, a že je připravena nabídnout severu ostrova pomocnou ruku, možná i předání pravomocí místním orgánům. Nacionalisticky vedené oslavy v sinhálské části Srí Lanky ale podle tamních Tamilů nedávají velkou šanci, že vláda bude opravdu tak velkorysá, jak nyní tvrdí. Prvním testem bude, jak rychle úřady pomohou lidem z uprchlických táborů, kteří jsou nyní v zoufalé situaci, bez domova, bez obživy a bez informací o osudu svých blízkých. O tyto lidí se zatím starají hlavně zahraniční organizace. Jistě stojí za zaznamenání, že mezi těmi nejrychlejšími z nich je i český Člověk v tísni.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio