Korupce

23. srpen 2004

Unionista Zdeněk Kořistka vyzval politiky, jimž někdo nabízel úplatek za to, že změní své postoje, aby se s tím netajili. Jmenovaný má obavy, že v probíhající aféře, kdy mu měl kdosi nabídnout deset milionů korun za to, že nepodpoří vládu, zůstane sám. Pokud je to, co říká, pravda, asi by se měl na samotu připravit. Pokud to pravda není, jakbysmet.

Zdeněk Kořistka dva roky ve Sněmovně nebyl, a tak možná zapomněl, že v některých situacích ohrožujících jejich existenci se politici semknou a vytvoří bratrstvo. Možná Sněmovna odhlasuje vznik poslanecké komise k vyšetření podezření uplácení, ale to bude asi tak všechno. Ještě se možná stane, že Kořistkova slova v médiích budou výživným námětem pro diskusi v Poslanecké sněmovně, při níž poslankyně a poslanci znovu vytáhnou stará nepřátelství, změny politických dresů a další rošťárny. A při tom všem vzrušení bude úplně jedno, jestli se pokus o uplácení prokáže nebo ne.

Zdeněk Kořistka by si tedy od své výzvy neměl příliš slibovat. Pokud byl někdo vystaven takovému pokušení, a vzal, neřekne nic. Jestli se staly případy, že nabízený bakšiš byl odmítnut, může aktérům připadat hloupé, že by o tom měli mluvit až teď a vystavit se otázkám, proč korupční chování nehlásili už dřív. Pokud takoví jsou, budou taky mlčet jako ryba. Ostatně, oblíbený to živočich ve fotbalové korupční aféře, kde se kaprem nazývalo tisíc korun. Pokud by se podobná aféra provalila v politice, byl by kapr málo. Šlo by už asi o mnohem větší ryby.

Spustit audio