Kostely se otevřou široké veřejnosti

18. leden 2010

Ekumenická bohoslužba v kostele svatého Tomáše, kterou povede kardinál Miloslav Vlk, dnes zahájí Noc otevřených kostelů. Lidé si tak budou moci prohlédnout kostely a modlitebny na řadě míst celé republiky.

V kostelech se budou konat nejen bohoslužby, koncerty, výstavy, ale také třeba filmové projekce. Za všechny ostatní místa přibližuje Aleš Čejka z ekumenické rady alespoň evangelickou církev metodistickou v pražské Ječné ulici.

"Například ve spolupráci s katolickou komunitou bude probíhat pásmo svědectví, scén i duchovních modliteb na téma Vy jste toho svědky, což je rovněž téma celého týdne modliteb za jednotu křesťanů, v rámci kterého zmíněná akce probíhá," řekl Čejka Radiožurnálu.

Tradiční Noc otevřených kostelů je určena široké veřejnosti. Připojily se k ní kromě římskokatolické církve například také evangelíci či Církev československá husitská. Radiožurnálu to řekla Sandra Zálabová z pořádající Ekumenické rady církví.

"Je to akce, která chce do kostelů, modliteben a sborů přilákat lidi, kteří si cestu do sborů zatím nenašli nebo je bohoslužby zatím neoslovili. Rovněž je urřena farníkům, které zajímá kultura," uvedla Zálabová pro Radiožurnál.

Spustit audio
autoři: tpa , lvi , Zuzana Ptáčková