Král melancholického popu – dvě dekády tvorby Erlenda Øye

25. září 2020

Už jedenáct let nevydalo kdysi slavné norské duo Kings of Convenience nový materiál. To ale neznamená, že jeho členové zahálejí. Skládá, koncertuje a produkuje zejména ten neposedný muž s vlnitými vlasy – letos pětačtyřicetiletý Erlend Øye. Právě jeho hudební dráze věnovala Hana Slívová pořad ArtCafé.

Když v prosinci roku 2015 koncertovalo norské indiefolkové duo Kings of Convenience v rámci svého evropského turné v bratislavském klub Ateliér Babylon, mělo na pódiu nachystané kanape. Zatímco Eirik Glambek Boe publiku profesionálně zamával a spořádaně se usadil, jeho parťák Erlend Øye na stage přitančil a pár legračně nemotorných pohybů si neodpustil ani přímo před fanoušky. Vypadal přitom podobně jako v šestnáct let starém klipu k písni Kings of Conveniece I’d Rather Dance With You.

Tohle video dodnes vidělo skoro 14 milionů lidí a píseň se tak řadí k jedné z nejpopulárnějších, kterou kdy Boe s Øyem nahráli. Prozatím poslední desku tahle bergenská miniparta vydala v roce 2009. Boe se v Bergenu usadil, založil rodinu a občas hrává s kapelou Kommode. Øye, věrný své neposednosti, naopak od konce devadesátých let prozkoumává hudební možnosti Evropy: v Londýně se seznamoval s elektronickou hudbou, v Berlíně založil indie elektronický projekt The Whitest Boy Alive, v Norsku pomáhá na svět deskám spřízněných kapel na jím založené značce Bubble Records a své vlastní štěstí hledá už několik let v Itálii. V Syrakusách zakoupil dům, sedává na zápraží a na Instagramu sdílí jak sólo písničky hrané na ukulele, tak muziku, s níž mu pomáhají italští přátelé. 

V pravidelných intervalech vydává singly, ípíčka a desky – naposledy s kapelou La Comitiva, což v překladu z italštiny znamená Skupina, anebo se kolegou z The Whitest Boy Alive Sebastianem Maschatem. Jejich album Quarantine at El Ganzo vzniklo jako vedlejší produkt zrušených mexických koncertů a v ArtCafé jsme z ní pustili ukázku s potenciálem trampského hitu.

Pořad připravila: Hana Slívová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.