Královéhradecký kraj chce podpořit školy, které berou své žáky za kulturou, například do divadel

14. prosinec 2022 07:30

Zájem o školní divadelní představení v Královéhradeckém kraji neklesá. K tomu, aby to platilo i dál, chce pomoci také hejtmanství. Na to jsou potřeba hlavně peníze, protože jedno takové kulturní dopoledne může děti ze vzdálenějších částí kraje stát i několik stovek korun. 

Pomoci by měla krajská dotace, peníze z ní by školy mohly využít právě na cesty do divadla nebo na koncerty.

Čtěte také

„Pak ale jednoho dne nepřišla.“ Aby tato věta z představení Bílý tesák královéhradeckého divadla Drak neplatila i pro školní výpravy, je pro samotná divadla mimořádně důležité.

Zatím to tak naštěstí nevypadá, říká Martin Sedláček z hradeckého Klicperova divadla. „Před Vánocemi hrajeme skoro každý den dopolední představení pro školy a všechna jsou úplně vyprodaná. Teď máme premiéru Prašiny a tam už jsou dokonce tato školní představení vyprodaná až do března.

Vedoucí marketingu a produkce divadla Drak Barbora Kalinová slova Martina Sedláčka doplňuje. „Musíme říct, že po covidovém období máme nyní opravdu moc dobrou návštěvnost. Vlastně se k nám všechny školy vrátily a zároveň máme i další, nové.

Čtěte také

Divadlo tomu jde samo naproti. Získalo dotaci na kreativní vzdělávání a přibralo do týmu ještě jednu lektorku. Může tedy nabídnout zase ještě o něco víc než před několika měsíci.

A tak se hlásí školy ze všech koutů kraje. „Je to napříč celým krajem. Samozřejmě hradecké velké školy mají více žáků, takže pro nás tvoří větší podíl. Ale jezdí k nám i mimohradecké školy.

Do divadla právě dorazili šesťáci ze Žamberka. Učitelka češtiny ve škole 28. října Renata Vaňousová přijíždí s dětmi pravidelně a že by bylo zrovna teď z ekonomických důvodů tuto aktivitu utlumit si nemyslí. „Není to zase tak složité. Jde jen o to, aby tomu prostě někdo věnoval svoji energii a zorganizoval to, což není takový problém.

„A zase tak drahé to není. Tedy alespoň já to tak nevidím. Není to taková finanční zátěž, říká s úsměvem Renata Vaňousová.

Čtěte také

Zatím tedy vše vypadá dobře, shodují se divadelníci. Ale přesto vítají krajskou dotaci, která má školám umožnit získat příspěvek na dopravu za kulturou.

O tu bude možné žádat od 10. ledna 2023, říká mluvčí Krajského úřadu Královéhradeckého kraje Dan Lechmann. „Výše dotace bude maximálně 70 tisíc korun. Přičemž bude pokrývat výdaje na zajištění dopravy do kulturní instituce pro žáky a pedagogický doprovod.

Dotace školám nepokryje vstupné do divadel, které se ale sama divadla snaží držet na několika desítkách korun.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související