Královéhradecký kraj má schválený rozpočet na příští rok. Je prorůstový a počítá s investicemi

5. prosinec 2023 07:37

Královéhradecký kraj bude v příštím roce hospodařit s částkou přes 18 miliard korun. Rozpočet, navržený jako prorůstový, počítá se schodkem 120 miliónů korun a na posledním letošním zasedání zastupitelstva ho podpořila i opozice. Na investice je pro příští rok připravena miliarda a 300 miliónů korun. 

Čtěte také

„Teď prostě ty daňové příjmy jsou. Ony pak zase nebudou. Máme v záloze úvěr, pokud by příjmy špatně chodily, ale teď si nikdo, podle mne, na úrovni samospráv nemůže stěžovat. A my jsme udrželi provozní výdaje hluboko pod inflací. Takže nám logicky roste podíl peněz investičních, zatím,“ pochvaloval si náměstek hejtmana Rudolf Cogan ze Starostů a nezávislých zhruba šestimiliardovou sumu na straně daňových příjmů.

A dodal. „Takže nám to umožní masivně investovat do silnic, do modernizací a rekonstrukcí. A myslím si, že budete tentokrát celkem v pohodě schopni pokrýt akce, které máme naplánované, jako jsou nemocnice nebo domovy pro seniory. A už si vytváříme dobrý základ na rok 2025, kdy by se měla rozjet úplně nová výstavba v náchodské nemocnici.

Čtěte také

Hejtmana Martina Červíčka z ODS potěšilo, že rozpočet podpořili i opoziční zastupitelé. Vedení kraje se s nimi bavilo i o dalších letech. „My jsme mimo jiné schválili i střednědobý vývoj rozpočtu, který potvrzuje trend posledních let, kdy se na začátku roku snažíme konzervativně nastavit příjmy, mít dány v rozpočtu ty základní výdaje a průběžně hospodařit podle toho, jak budou vypadat průběžně příjmy v kalendářním roce.

Podle bývalého hejtmana a nyní opozičního zastupitele Jiřího Štěpána z ČSSD je schválený rozpočet dobrým základem pro příští rok, i když určité změny by si v rozpočtu představit dokázal. „Rozpočet vnímám jako vyvážený, ovšem s tím, že vždy bychom vnímali pro jednotlivé kapitoly vyšší finanční prostředky. Ať už na opravy a rekonstrukce silnic či pro jednotlivé instituce, od škol počínaje, až pro kulturu konče.

Krajský rozpočet na příští rok počítá i s rezervou na případný růst cen energií nebo další nečekané výdaje celkem za 300 miliónů korun.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související