Křik a pnutí. Touhu se s tím vypořádat ve svých tracích zachycují Biig Piig, Armani White a Willow

14. září 2022
Topinky

Konec období ‚Hot Girl Summer‘ nepřijímá irská hudebnice Biig Piig, pro níž je v houseové novince Kerosene hlavním tématem sex-pozitivita. Svou cestičku z TikToku do prodejních žebříčků si vyšlapal americký rapper Armani White, který se úspěšně opírá o jméno Billie Eilish. Mezi novinkovými tracky nechybí ani Novozélanďanka Princess Chelsea nebo emocemi napěchovaný track od Willow. Madhouse!

Biig Piig - Kerosene

Credits: Jessica Smyth, Maverick Sabre, Zach Nahome
Label: Sony
Album: Kerosene single

Před třemi lety nám Megan Thee Stallion, Nicki Minaj a Ty Dolla Sign vysvětlili, co je to ‚Hot Girl Summer‘. Toto období se ovšem podle slov irské hudebnice Jess Smyth známé jako Biig Piig odehrává i letos. Její vlastní verze hymny pro všechny hot dívky se jmenuje Kerosene a je ochutnávkou z následovníka EP The Sky Is Bleeding, které vydala na velkém labelu RCA. „Skladba zachycuje můj chtíč a touhu po tom, aby ze mě někdo strhnul oblečení i veškeré pnutí ve vztahu,“ popisuje v Londýně usazená Biig Piig funkem nasáklou houseovou hitovku, jejíž hlavním tématem je sex-pozitivita. Singl doprovází psychedelický visualizer, který připomíná nejlepší plošinové arkády z nultých let.

Nessa Barrett - Madhouse

Credits: Janesa Barrett, Elizabeth Boland, Evan Blair, Megan Buelow
Label: Warner
Album: Young Forever

Americká zpěvačka Nessa Barrett se nejprve proslavila na TikToku, kde má momentálně skoro dvacet milionů sledujících. Její hudební kariéra začala před dvěma lety, stihla vydat EPčko Poison a několik úspěšných singlů. Často se v nich dotýká témat duševního zdraví a nebo myšlenek na sebevraždu a právě o nich je její nový singl Madhouse. Zachycuje na něm dobu z letošního jara, kdy byla nucená strávit čas v psychiatrickém zařízení, proto je v názvu slovo madhouse. Nejosobnější singl mladé zpěvačky také ohlašuje její debutovou desku – bude se jmenovat Young Forever a Nessa Barrett ji vydá v polovině října. 

Armani White - Billie Eilish

Credits: Enoch Tolbert, Pharrell Williams, Greg Camp, Julio Fernandez Jr., Victor Santiago
Label: Legendbound / Def Jam / UMG
Album: Billie Eilish single

Z TikToku do prodejních žebříčků se vydal filadelfský rapper Armani White. Jeho hit Billie Eilish začal svoji cestu na začátku léta jako virál na populární sociální síti a aktuálně stoupá žebříčkem po celém světě. „Ta písnička je o stylu oblékání Billie Eilish, ale také o personě, kterou prezentuje svou hudbou. Přijde mi, že je podobná tomu, co chci já zachycovat ve svých skladbách,“ říká Armani White, kterému bude letos 26 let a už nějaký čas rapuje. V roce 2019 debutoval s albem Keep In Touch, výrazněji zabodoval ale až teď. Díky hitu také podepsal nahrávací smlouvu u velké firmy. Mezi autory písně figuruje také Pharrell Williams, protože beatmaker July Da Producer do ní vysamploval dvě dekády starý banger Nothin' od rappera N.O.R.E., který produkovali The Neptunes.

Princess Chelsea - Forever Is A Charm

Credits: Chelsea Nikkel
Label: Lil’ Chief
Album: Everything Is Going To Be Alright

Novozélandská písničkářka Chelsea Nikkel aka Princess Chelsea, někdejší členka twee-popových The Brunettes, urazila v průběhu let pozoruhodnou cestu. V dětství hrála klasický repertoár na klavír, na střední škole jela punk a v rámci své profesionální sólové dráhy nás už víc jak dekádu ohromuje zasněným a křehkým barokním popem. Její nejnovější singl Forever Is A Charm pochází z chystaného alba Everything is Going To Be Alright, které vyjde 7. října na Lil‘ Chief Records. Krásnou skladbu, v níž éterická umělkyně kloubí snové syntezátory a jiskřivé zvonkohry s dunivým rytmickým groovem, navíc doprovází video natočené renomovaným Stuartem Pagem v ikonickém Občanském divadle v Aucklandu.

Willow - Curious/Furious

Credits: Willow Smith, Chris Greatti
Label: MSFTSMusic / Roc Nation
Album: <COPINGMECHANISM> 

Americká hudebnice, herečka a tanečnice Willow Smith původně nečerpala hudební vlivy od rodiny Smithových jen skrze rapovou kariéru svého otce, mezi 3. a 7. rokem věku dělala společnost také své matce na tour její nu-metalové kapely Wicked Wisdom. Po čtyřech vydaných deskách se Willow letos objevila třeba na albu Machine Gun Kellyho nebo společných tracích s tiktokovou senzací PinkPantheress či kubánsko-mexickou zpěvačkou Camilou Cabello. Ještě tento měsíc má jednadvacetiletá, žánrem R&B odchovaná pop-punková hvězda navázat na loňskou desku Lately I Feel Everything, na kterou si přizvala své hudební vzory Travise Barkera, Avril Lavigne nebo Tierru Whack. Dlouhohrající novinka nazvaná <COPINGMECHANISM> vyjde už 23. září a krom nedávných singlů <Maybe> It’s My Fault a Hover Like A Goddess bude obsahovat i nejčerstvější singlovou ochutnávku – emocemi napěchovanou kytarovku Curious/Furious, která putuje do naší rotace.

Jsou Aleš a Filip lidská rozpouštědla? Tuší Filip, co je to Hot Girl Summer? Je Alešovi mentálně 26? A proč se u něj doma hodně křičelo? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý-Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.