Kulatiny slaví trumpetista Ivo Vránek a skladatel Josef Thums. Poslechněte si dechovky, s nimiž jsou spojeni

12. leden 2023

Další Dechovkovinky jsou tu. Pojďme společně nahlédnout do světa dechovky a při pěkné hudbě se dozvědět, co je v tomto žánru nového.

Českobudějovický trumpetista Ivo Vránek oslaví 13. ledna sedmdesátiny. Výborný muzikant, jehož otec hrál na trubku s Vlachovkou a bratr muzicíruje s klarinetem a saxofonem, prošel předními jihočeskými dechovkami. V 80. letech hrál s Iglovankou, která tehdy byla vedle Budvarky reprezentační jihočeskou dechovkou. Protože se právě rozběhla bálová sezóna, zazpívejte si s Janou Sládkovou a Janem Dvořákem polku Václava Vokála s textem Miloše Bárty Švanda dudák.

Jubilant Ivo Vránek se po Iglovance stal trumpetistou Budvarky a jejím členem je dodnes. Tato kapela v posledních letech moc aktivní bohužel není a na letošních plesech se s ní nepotkáte. Počkáme do léta, to budou hrát všechny kapely ostošest. Mezitím si poslechneme nahrávku valčíku Vyjdi ty měsíčku. Je z roku 2011 a tuto lidovou písničku v úpravě Miroslava Čermína zpívají Gabriela Šebková a Pavel Heidinger.

Ivo Vránek byl také téměř třicet let kapelníkem malé dechovky Samsonky. Pětice vynikajících muzikantů měla ohromný úspěch v německy mluvícím zahraničí a byla neustále na cestách. Svou činnost ukončila na sklonku roku 2019. Připomeňme si ji tangem Matose Rodriguese La Cumparsita.

Čtěte také

Na nadcházející víkend jsme obdrželi pouze dvě pozvánky na plesy s dechovkou. První je na pátek 13. ledna. Malá kapela B-Quintett zahraje na plese sboru dobrovolných hasičů ve Vlastiboři. Bude mít tradiční průběh a nebude chybět například růžičková dámská volenka. Kapela vás na tento bál zve lidovou polkou v úpravě Františka Domína Třeboňský panenky. Zpívají Jindřich Zíka a kapelník Pavel Vokůrka.

Druhá pozvánka je do Mydlovar, kde budou plesat návštěvníci na bále místních hasičů při hudbě Babouků. Uskuteční se v sobotu 14. ledna od 20 hodin. Naposledy se tento ples v Mydlovarech konal v roce 2019, pak tradici přerušila pandemie covidu. Mydlovary jsou s Babouky spojeny dlouho. Už v roce 1970 vznikla nahrávka lidové polky Mydlovarská náves, kterou tehdy použila Československá televize v pořadu Na slovíčko, občané.

V závěru Dechovkovinek oslavíme devadesátiny chodského skladatele Josefa Thumse, který bydlí v Blížejově poblíž Domažlic a je neuvěřitelně duševně svěží. Stále komponuje a obdivuhodně si rozumí i s moderní výpočetní technikou. Pojďme ale k jeho tvorbě, která je tak obsáhlá, že by naplnila hodiny a hodiny vysílání. Nejúspěšnější skladbou Josefa Thumse je orchestrální polka Večerní Šumavou. Protože se ale v našem vysílání  objevuje poměrně často, nabídnu vám dnes jiné skladby pana Thumse. Nejprve jeho úpravu lidového valčíku Nad Tlumačovem. S Plzeňskou dvanáctkou Jaroslava Tachovského zpívají Josef Hrubý a Karel Jindřich.

Devadesátníkem se Josef Thums stane tuto neděli – 15. ledna. Popřejme mu nadále pevné zdraví a těšme se na další krásné kousky z jeho tvůrčí dílny. Pořad zakončíme jeho orchestrální polkou Starým přátelům, kterou Rozhlasová Plzeňačka natočila v roce 2008.

Spustit audio

Související