Kvůli suchu a škůdcům je nízká úroda brambor. Zákazníci si připlatí

9. říjen 2019 07:34

Nedostatek vláhy ovlivnil úrodu brambor na jihu Čech. Nejenom kvůli suchu se této plodině nedařilo už druhým rokem. Podle odhadů Českého statistického úřadu je letošní výnos ještě horší než loni.

„Na třídičce jdou většinou menší brambory, mají v průměru kolem pěti až šesti centimetrů, ty dáváme zpátky na pole, konzumních máme méně,“ ukazuje u třídící linky v Netěchovicích na Českobudějovicku pracovnice Jaroslava Vlková.

Podle agronoma statku Netěchovice Pavla Sucháčka tvoří zhruba 40 procent úrody konzumní brambory, dalších 40 procent představují střední brambory na sadbu a zbylé plodiny jsou krmné. „Letos bylo sucho víc znát, a to hlavně na velikost brambor,“ popisuje.

Velikost bramborových hlíz ovlivnilo i větší množství škůdců. „Hlavní škůdce je samozřejmě mandelinka bramborová, které bylo letos mnohem víc než v minulých letech, to samozřejmě také snižuje výnosy,“ říká Pavel Sucháček.

Čtěte také

Na letošní úrodě brambor se podepsalo i chladnější jaro. „Květnový chlad zbrzdil a poškodil porosty brambor, které jsou zasázené zhruba na třech tisícovkách hektarů v našem regionu. Pěstitelé hlásí výnosy v rozpětí 22 až 26 tun z hektaru. To je asi čtyřicetiprocentní propad proti průměrným rokům a zhruba desetiprocentní pokles ve srovnání s loňskem,“ uvádí ředitelka Jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

Ani zemědělci, kteří pěstují brambory na škrob, nejsou spokojeni. „Očekávají nesplnění normy produkce škrobu na hektar. Právě kvůli tropickému počasí tato norma zřejmě nebude v některých lokalitách splněna a mohou tak přijít o dotaci,“ dodává Hana Šťastná.

Kvůli horší úrodě zaplatí zákazníci na jihu Čech za brambory víc. Jejich cena se bude pohybovat mezi 8 a 13 korunami za kilogram, což je o korunu víc než loni.

Spustit audio

Související