Kytarista Štěpán Rak žije mezi nebem a zemí

22. srpen 2015

Kytarový virtuóz Štěpán Rak slaví letos své kulaté narozeny. Tento umělec je především známý svými benefičními koncerty. A právě jeden takový byl v kostele Nanebevzetí Panny Marie Na hoře matky Boží u Králík. Výtěžek z něj použijí do budoucna na opravy kostela, jehož střechu zničila vichřice. Profesor Štěpán Rak vystoupil po poutní mši svaté před zcela zaplněným kostelem.

Pane profesore, nedávno jsem viděla na vašich stránkách fotografii světelného anděla. Povězte mi něco o ní.

„Přesně si to pamatuju, 25. listopadu 2011, kdy jsem si tady vyšel na procházku. Bylo takové sychravé počasí a do toho prosvěcovalo sluníčko. A já jsem tak chodil kolem toho kláštera (na Hoře matky Boží) a najednou mě upoutal ten zjev, to bylo zjevení. Měl jsem svůj mobílek, takový obyčejný. A já jsem to dokázal rychle vyfotit a najednou to zmizelo. Ta fotografie existuje a viděli ji miliony lidí na mnoha serverech po celém světě. Toto zjevení, nechci říkat přímo anděl, ale připomíná to takové světelné bytosti, jak jste správně řekla, tak to je setkání s opravdovým duchovnem.“

Koncertujete nejen doma, ale i po celém světě, ovšem mnoho koncertů je benefičních, co vás k tomu vede?

Štěpán Rak v kostele na Hoře matky Boží

„Ty benefiční koncerty já toužím dělat, protože je to forma pomoci, kterou já jsem schopen dát. Vím jednu věc, už v Bibli je psáno o králi Davidovy a o léčivé síle jeho hudby, kterou on byl obdařen. Bylo mu dáno shůry léčit a uzdravovat. Já jsem si to uvědomil několikrát v životě.

A řeknu o jednom benefičním koncertu. To bylo v Beslanu v Rusku v té nešťastné škole, kdy prvního září roku 2004 postříleli spoustu dětí ti vojáci. Byl to jeden z nejtěžších koncertů v mém životě. Jeli jsme tam v obrněném voze, dá se říct. Když vám řeknu, že i na pokoji byli vojáci plně ozbrojeni, tak mi nebudete věřit, ale je to tak. Když jsem tedy hrál, tak jsem zařadil i píseň pro Davida, pro toho biblického krále.

Poutní kostel Nanebevzení panny Marie v Králíkách

Po koncertě za mnou přišel mladý muž, měl slzy v očích a objal mě a děkoval. Já jsem nechápal, o co jde, mluvil přerývaně a bylo vidět, že je nějakým způsobem silně v dojetí. A on mi řekl, že jeho dcera byla při tom masakru. A její bráška, oni byli dvojčata, tam byl zastřelen. Od té doby ona nepromluvila. Sjezdili s ní celý svět, byli u největších specialistů a nic se nepodařilo. A představte si, že já jsem zahrál píseň pro Davida a dívenka vykřikla: ‚Tati, já chci hrát jako pan Rak,‘ a od té doby mluví. Takže nepotřebuji vůbec o tom pochybovat, že hudba je zázrak, a že když máme ten úžasný dar, my muzikanti, tak je to dar od Pána Boha a děkuju za něj.“

Spustit audio