Labuť zamrzlá v ledu? Většinou planý poplach, hoďte sněhovou kouli, radí ředitel záchranné stanice

12. leden 2024 10:55

Zasněžené lesy a zamrzlé rybníky jsou domovem mnoha divokých zvířat. Velmi chladné dny jsou pro ně extrémně vyčerpávající. Často je tak lidé mohou vidět odpočívat, a to třeba i na zamrzlé hladině.

Na pomoc divokým zvířatům lidé často volají hasiče. „Zásahy tohoto typu, kdy vyjíždíme k údajně přimrzlým zvířatům v ledu, jsou poměrně časté, zvláště když se denní teploty drží pod bodem mrazu. Nejčastějším výsledkem toho ale je, že se jedná o planý poplach, protože zvíře na tom ledu třeba jenom odpočívá,“ potvrzuje mluvčí Vendula Matějů.

Stejnou zkušenost mají v záchranné stanici pro volně žijící živočichy v Třeboni. „Relativně často nám volají lidé, že na rybníce jsou přimrzlé labutě, a pak se zjistí, že přimrzlé nejsou, protože ti ptáci sedí na ledě celý den,“ popisuje ředitel Jan Nový.

Zvíře se tak často po příjezdu hasičů zvedne a odejde. „Tyto situace řešíme tak, že hasiči opatrně k té labuti přijdou, zatleskají, nebo nějakým jiným způsobem ji vyplaší, a ona se zvedne a odejde. To, že by zvíře bylo opravdu přimrzlé k ledu, se stává pouze v jednotkách případů, kdy je například zraněné,“ vypráví Vendula Matějů.

Na led za zvířaty by se lidé sami vydávat neměli. Jan Nový ze záchranné stanice doporučuje bezpečný způsob, jak zjistit, zda je zvíře zraněné, nebo pouze odpočívá. „Dobrá rada je hodit na něj sněhovou kouli. Tímto způsobem ho vylekáte, ale ne natolik, aby si ublížilo. Když uvidíte, že si zvíře stoupne a dá se do pohybu, je všechno v pořádku,“ líčí.

Zdravá zvířata podle něj zvládnou mrazy i bez pomoci člověka. „Mráz je pro ně vysilující, ale je to něco přirozeného, co se opakuje, a příroda je na to uzpůsobená. Problém může nastat u zvířat, která mají sníženou vitalitu, jsou nemocná,“ říká.

Čtěte také

V těchto dnech ocení pomoc především ptactvo. V krajině totiž nemá příliš přirozených zdrojů potravy, a tak se hodí lojové koule a semínka na krmítku. Je důležité, aby lidé nabízeli pouze vhodné krmivo.

Krmení vodního ptactva ale může být i zdrojem problémů. „Doporučuji nepřikrmovat ptáky na stojatých vodách, ale nalákat je na vody tekoucí. Pokud je riziko, že rybník zamrzne, a zvířata jsou zvyklá, že je tam někdo krmí, tak tam budou čekat na potravu. A pak skutečně mohou přimrznout k ledu,“ upozorňuje Jan Nový.

Protože je zima pro zvířata sama o sobě vyčerpávající, lidé by na ně měli brát ohledy i při procházkách v lese. „Hlavně psi puštění na volno mohou poměrně výrazně ohrozit zvířata v zimě. Řada druhů je oslabená, vysílená, a když musí utíkat před psem, který se jde proběhnout, tak na následky toho stresu uhyne,“ vysvětluje Jan Nový.

Pokud si lidé nejsou jistí, zda zvíře potřebuje jejich pomoc, můžou se telefonicky poradit například s nejbližší záchrannou stanicí pro volně žijící živočichy.

Spustit audio

Související