Ladislav Beran: Škudlil Majer a Piková dáma. Četnická humoreska o ruské kněžně klející jako český dlaždič a jejím doprovodu

18. únor 2024

Píše se rok 1937 a v píseckém hotelu Dvořáček se ubytuje podivná dvojice – prý ruská kněžna vypovězená z rodné země a bankovní ředitel ve výslužbě.

Účinkují: Martin Hruška, Roman Nevěčný, Jan Dvořák, Zdeněk Kupka, Petr Šporcl a Pavel Oubram
Napsal: Ladislav Beran
Režie: Lubomír Koníř
Natočeno: v Českém rozhlase České Budějovice v roce 2010

Do hotelu dorazila dvojice těsně před půlnocí a uprostřed tuhé zimy bez jakéhokoliv zavazadla. Budou snad spát nazí? Podivuje se všímavý vrchní pan Jára. Netrvá dlouho a o existenci zvláštního páru se dozvídá i strážmistr Hřebejk a nadporučík Votruba z místní četnické stanice...

Povídka bývalého píseckého kriminalisty Ladislava Berana vyšla v roce 2007 v povídkovém souboru s názvem Četnická pátračka versus galérka.

Ladislav Beran se narodil v roce 1945 v Písku. Léta pracoval jako vyšetřovatel u kriminálky a svých zkušeností z praxe využívá i při psaní. Debutoval v Jihočeském nakladatelství Růže v roce 1987 sbírkou kriminalistických povídek s názvem Aukce. Když před lety už jako písecký emeritní kriminalista Ladislav Beran zjistil, že i ve městě nad Otavou od roku 1928 působila četnická pátrací stanice, vydal se do Prácheňského muzea, ponořil se do zdejších archivů a dobového tisku a začal vyhledávat případy, které četnická pátračka až do roku 1939 vyšetřovala. Tak vznikly písecké „četnické humoresky“ s týmem, jehož součástí je strážmistr Hřebejk, nadporučík Votruba nebo „studený doktor“ Cafourek. V čase blíže současnosti se pak pohybuje vyšetřovací parta 1. oddělení písecké kriminálky, kterému šéfuje kapitán Karas. Poručíky Studničku a Macha i vyšetřovatelku Vandovou čtenáři Beranových krimi povídek také dobře znají.

autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio