Ledererova vila v Jindřichově Hradci sloužila jako ubytovna Hitlerjugend, pak chátrala. Noví majitelé ji obnovili

2. prosinec 2023 11:11

Unikátní vila advokáta a spisovatele Eduarda Lederera v Jindřichově Hradci je nově na seznamu kulturních památek. Secesní dům ovlivněný anglickou architekturou patří k nejhodnotnějším stavbám počátku 20. století v jižních Čechách. Vznikl podle návrhu tehdy začínajícího architekta Otakara Novotného, žáka Jana Kotěry.

„Ve vstupní hale je to nejzachovalejší z počátku 20. století. Vidíme tady velkou klenutou síň, která je jemně štukovaná, různé ozdobné prvky, které byly typické pro tvorbu Otakara Novotného v té době. On vycházel z prací svého mentora Jana Kotěry, takže tady vidíme kotěrovské detaily různých střapců, vlnících se linek a podobně,“ ukazuje Jakub Drozda z Národního památkového ústavu.

Majitelkou Ledererovy vily v Jindřichově Hradci je Dagmar Řeřichová. „My jsme dům koupili v roce 1997, a to tu byl hrozný nepořádek. Střecha nebyla, vchod byl do půlky zabetonovaný, protože se tady vystřídali nacisti i komunisti, Hitler tady měl ubytovnu Hitlerjugend. Potom se sem nastěhovali nepořádní lidé, kteří vilu zruinovali,“ vypráví.

Při obnově majitelé vilu vraceli do původního stavu. „Máme původní plány od architekta Novotného, takže jsme postupovali přesně podle nich. I památkáři dohlíželi na to, aby tomu tak bylo,“ říká Dagmar Řeřichová.

Čtěte také

Za zády má přitom fotografii z období, kdy vila chátrala. Snímek zachycuje zahradu ve velmi špatném stavu. „Dva metry odpadků tam byly. I auto,“ vzpomíná majitelka.

Současný stav je úplně jiný. „Průčelí do zahrady je takové zdobnější, intimnější, vidíme tu spoustu detailů třeba v kování na mřížích oken. Další zajímavostí jsou spodní trámy na vyřezávaném balkonu, kterým se kouká do zahrady, jsou řezané do tvaru lidských obličejů,“ doplňuje Jakub Drozda.

Vila Eduarda Lederera v Jindřichově Hradci je veřejnosti nepřístupná. Pokud ale zájemci zazvoní na majitelku Dagmar Řeřichovou, ta je celým objektem ráda provede.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související