Lesy ČR chtějí zredukovat stavy zvěře ve svých honitbách, lov má ochránit nově vysazené stromy

5. duben 2023 08:31

Státní podnik Lesy České republiky chce od letoška pronajímat méně honiteb než dosud a na těch, které spravuje, chystá intenzivní lov. Hlavním důvodem změn je podle společnosti ochrana lesa. Za poslední tři roky vysadili lesníci 250 miliónů sazenic, které ale ve velké míře ničí spárkatá zvěř - tedy například srny, jeleni, mufloni, ale i divoká prasata.

Čtěte také

„Proto, abychom tyto investice ochránili, tak jsme se rozhodli změnit způsob hospodaření v některých honitbách. Zredukujeme stavy spárkaté zvěře a tím ochráníme nově vysazené porosty,“ popisuje vedoucí odboru lesního hospodářství a ochrany přírody Ondřej Pecháček.

Lesy České republiky zatím vykonávaly právo myslivosti zhruba na 126 tisících hektarů, nově by to mělo být 260 tisíc hektarů. Aby se na tohle číslo společnost dostala, neprodlouží pronájmy některých honiteb mysliveckým spolkům nebo soukromým subjektům.

Jejich způsob hospodaření se s novým přístupem Lesů ČR neslučuje, popisuje generální ředitel Dalibor Šafařík. „Oni hospodaří pro zajištění a splnění zájmů a potřeb svých členů. To znamená, logicky tak , aby tam měli určitý početní stav zvěře, který má i jakýsi reprezentativní charakter.

Čtěte také

Jinými slovy: lesníci chtějí v nejbližších letech zhruba zdvojnásobit počet ulovené zvěře, což by mělo umožnit lesu správně vyrůst a prosperovat. Znamená to tedy, že je zvěř v lesích přemnožená?

„Nerad používám slovo přemnožený. Protože početnost zvěře je úkaz, který je relativně imaginární, nikdo tu zvěř nedokáže skutečně spočítat. Ale co dokážeme doložit, to je onen negativní vliv zvěře, vysvětluje Ondřej Pecháček s tím, že společnost už určila, které honitby nepronajme a bude je spravovat sama.

To, že přijde o část tržeb za pronájem, vůbec nevadí. „My jsme za roční nájem inkasovali v roce 2022 celkem 250 milionů korun. Nicméně náklady na ochranu jsme měli 780 milionů. Tady je vidět ten nepoměr a v podstatě i desetiprocentní úspora nákladů znamená několikanásobné vykompenzování oněch imaginárních ztrát z pronájmů, říká Ondřej Pecháček.

Čtěte také

Navíc kvůli tomu, že společnost přestane pronajímat víc než 100 honiteb, roste zájem o ty zbývající.

A podle generálního ředitele Dalibora Šafaříka i to ekonomicky pomáhá. „Zájem je mimořádný. Počet nabídek je v průměru kolem pěti až šesti na jednu honitbu. Omlouvám se, že nebudu zmiňovat konkrétní hodnoty, ale nabídnutá výše nájemného je mnohdy dvoj až trojnásobná na původní vyvolávací cenou.

Čtěte také

Které honitby Lesy České republiky postupně převezmou, určují výsledky takzvaného lesnického a mysliveckého vyhodnocení.

To má šest kritérií a vzejde z něj celková známka. „Stanovili jsme si nějaký limit, maximálně šest honiteb na lesní správu. A vybírali jsme potom ony honitby na lesní správě podle nejhoršího hodnocení až do naplnění onoho počtu, dodává Ondřej Pecháček.

Ulovenou zvěř chtějí Lesy České republiky také víc nabízet k prodeji, investují kvůli tomu do nových prostor na zpracování masa.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související