Létající taxíky se testují v Dallasu a Dubaji. Uvidíme je v budoucnu i nad Prahou?

13. červenec 2020

Předběžné plány počítají s tím, že elektrický stroj s doletem kolem 100 kilometrů bude na trhu do deseti let.

V roce 2030 se možná lidé ve městech začnou přemisťovat prostřednictvím autonomního leteckého taxíku. Jedna ze společností pro výrobu vrtulníků, která má zkušenost i s konstruováním strojů pro americkou armádu, právě zkouší v Dallasu a Dubaji první modely tohoto dopravního prostředku budoucnosti.

„Létající taxíky budou ještě předmětem legislativy letectví. Ale věřím, že i v Praze uvidíme taxíky létat,“ doufá manažer Stanislav Štefanov.

Mávnout si na ulici na letadlo ale zřejmě možné nebude. „Budoucí koncept se zabývá spíš sdílenou přepravou osob. Létající taxík by měl létat na nějaké trase v zalidněných oblastech ve velkých městech z vyvýšeného místa – třeba z mrakodrapu, mezi letištěm a centrem města.“

Elektrický pohon

Vzdušné taxíky by měly létat na bázi elektrického pohonu. Stejně fungují i velké přepravní drony, které dnes unesou až 30kilogramový náklad. Americká technologická společnost na začátku srpna zveřejnila video, ve kterému ukazuje reálné možnosti jednoho z vůbec největší autonomních transportních dronů světa.

Ten by mohl časem podle konstruktérů pomáhat třeba při přepravě testovacích vzorků mezi nemocnicemi a laboratořemi nebo se zásobováním potravin v rizikových místech.

autoři: Petr Kološ , marz
Spustit audio

Související