Letošní mistrovství světa v hokeji je špatný vtip, shodují se Martin Procházka a František Kuna

V pátek začalo mistrovství světa v hokeji v Rize. Český národní tým si po třech utkáních připsal pouze dva body – a to díky výhře v prodloužení proti Bělorusku. Jak zatím šampionát působí na našeho hokejového experta Martina Procházku a redaktora Františka Kunu, který celý turnaj sleduje přímo z Lotyšska? A proč se našim reprezentantům nedaří? 

„Čekal jsem od šampionátu mnohem víc. Zklamalo mě složení týmů, protože nejsou naplněné hvězdami,“ popisuje osminásobný mistr světa a olympijský vítěz Martin Procházka. V tom s ním souhlasí i reportér Radiožurnálu Sport František Kuna. „Při pohledu do obou tabulek je to opravdu zvláštní. Je to zvláštní i na ledě a výsledky tomu odpovídají,“ říká.

Čtěte také

Hokejoví experti tvrdí, že mistrovství světa se letos opravdu nepovedlo a ozývají se už dokonce hlasy, že by se nemělo pořádat každý rok. „Za normálních okolností by to byl úplně jiný šampionát. Trochu si pohrávám s myšlenkou, jestli letošní šampionát měl smysl. Pro fanoušky je to smutné, protože musí koukat v televizi a i pro novináře je to jiné,“ popisuje František Kuna.

Sen o medaili se rozplývá 

Letošní mistrovství světa je opravdu jiné než ty předchozí. Kanada a Švédsko jsou zatím bez bodů, Kazachstán porazil Finsko i Lotyšsko a Německo ještě neztratilo jediný bod. Favoritům se nedaří a jinak na tom není ani český národní tým. Vyrovnaný zápas proti Rusku rozhodlo špatné střídání 19 vteřin před koncem, se Švýcary se našim hokejistům zápas vůbec nepovedl a Bělorusko dokázali porazit až v prodloužení.

S Ruskem se prohrát může, se Švýcarskem v posledních letech občas také, ale zápas proti Bělorusku už byl jasný. Tady si myslím, že začíná problém.

František Kuna

„Začátek turnaje mě trochu zklamal. Nepovedlo se nám utkání proti Rusům, kde jsme udělali několik hrubých chyb a následně se nám to vymstilo. Věřím, že kdybychom získali alespoň bod, tak by se tým odrazil úplně jinak,“ tvrdí Martin Procházka.

Českému týmu se nedaří, i když papírově má jednu z nejsilnějších soupisek. „Byl jsem optimistický, ale opak je pravdou. Nesedly nám přesilovky, nepadají nám góly a dostávali jsme góly v oslabení. Doufám, že se tým zlepší a do dalších bojů bude lépe připraven,“ popisuje bývalý hokejista.

21. května (pá) 15:15 Rusko Česko 4:3
22. května (so) 19:15 Česko Švýcarsko 2:5
24. května (po) 19:15 Česko Bělorusko 3:2
27. května (čt) 19:15 Švédsko Česko -:-
29. května (so) 11:15 Česko Velká Británie -:-
31. května (po) 15:15 Česko Dánsko -:-
1. června (út) 15:15 Slovensko Česko -:-

Podle našeho reportéra Františka Kuny celý reprezentační tým nefunguje dobře. „Jako by spolu tým nekomunikoval. Nefunguje to, že ti lepší mají hrát v klidu. Například od Dominika Kubalíka mi to přijde trochu uspěchané. Posily z NHL nedodávají klid ostatním, kteří se na mistrovství teprve učí. Nějak to nedrží pospolu.“

Čechům chybí emoce

Filip Pešán na mistrovství světa zažívá velice nepovedenou premiéru v roli hlavního trenéra. „Je to zkušený trenér, celkem slušně provedl tým přípravou, ale teď najednou přišel šampionát. Nevím, co se tam přesně stalo, ale cítím z týmu takový divný impuls, že jsou bez emocí,“ popisuje Martin Procházka. 

S tím souhlasí i reportér František Kuna, když říká, že emocí je v české kabině málo. „V tuhle chvíli je prostor pro to, aby Jaroslav Špaček rozrazil dveře, začal křičet, nakopl koš a zlomil hokejku. Měl by to být on, protože nikdo z hráčů takový není. Není tam jádro zkušených borců typu Špačka, Straky a těch, kteří za sebou mají několik sezón v NHL.“

Spustit audio

Související