Lezou krokodýli po stromech?

19. srpen 2015

Také dnes nás čeká další zvířátková písnička. A můžeme vám slíbit, že dneska to bude fakt hit. Víc vám už prozradí Klárka Nováková.

Junioři, lezete rádi po stromech? Já moc. A rozhodně nejsem sama. Některá zvířátka dokonce na stromech prožijí celé své životy: jsou to třeba opice, lenochodi nebo veverky.

Ale myslíte si, že po stromech dokážou lézt i krokodýlové? Představte si, že dokážou. Přestože to na první pohled vypadá tak, že krokodýlové nejsou skoro vůbec ke šplhu přizpůsobeni, opak je pravdou.

Potvrdila to i nová vědecká studie, která sledovala čtyři druhy krokodýlů ze Severní Ameriky, Afriky a Austrálie. Dokonce některé druhy krokodýlů umí vylézt i několik metrů vysoko do korun stromů a potom si tam i po celé hodiny hovět.

Zajímá vás, proč to dělají? Podle vědců je prý k tomu vedou hned dva důvody. Za prvé chtějí mít lepší přehled o okolí, nepřátelích a kořisti. Strom jim potom vlastně slouží jako pozorovatelna. A za druhé lezou na strom vždy, když se chtějí ohřát. Není proto náhoda, že krokodýlové slunící se ve větvích byli nejčastěji pozorováni tam, kde na souši bylo jen málo míst vhodných k vystavení se slunečním paprskům.

A já si myslím, že je k tomu lezení po stromech možná vede i třetí důvod. Že je to zkrátka baví, stejně jako nás baví tenhle slavný krokodýlí song. Tak si ho pojďme teď všichni společně, nejlépe někde na větvi, zazpívat.

Spustit audio