Liberecký kraj nadále podpoří část provozu Hospice svaté Zdislavy. Končící smlouva byla obnovena

6. květen 2021 10:28

V Libereckém kraji bude i v příštích čtyřech letech zajištěná hospicová péče pro nevyléčitelně nemocné a umírající. Umožní to i peníze, které na ni znovu uvolní hejtmanství.

Čtěte také

Liberecký kraj dá na provoz Hospice svaté Zdislavy 11 milionů korun. Částku schválili radní s tím, že je určená na příští čtyři roky. Každý rok poputuje na provoz hospice téměř dva a čtvrt milionu korun. Jde o stejnou částku, jakou kraj dával na provoz zařízení dosud. Smlouva, která podporu hospice zajišťovala dosud, skončila a bylo potřeba ji obnovit. Návrh ještě musí schválit krajští zastupitelé.

Hospice jsou financovány z více zdrojů. Zdravotní část hradí zdravotní pojišťovny, úhrada sociálních služeb ale stále vyřešena není. Hospice ji tak musí poskládat z příspěvků od rodin klientů a dotace z ministerstva sociálních věcí. Další peníze shánějí od sponzorů a v některých případech musí pomáhat i obce a kraje. „Systémové financování se pomalu a těžce rodí, proto je tu ta přímá podpora na provoz,“ vysvětlil hejtman Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj.

Lůžkový Hospic svaté Zdislavy začal v Liberci fungovat před pěti lety. Do té doby patřil Liberecký kraj mezi poslední v zemi, kde takové zařízení chybělo. Předcházelo tomu ale mnohaleté úsilí zastánců paliativní péče; tedy medicíny, která pečuje o nevyléčitelně nemocné a umírající. Do té doby pomáhala rodinám, kde chtěli, aby těžce nebo nevyléčitelně nemocný člověk mohl dožít doma, jen terénní hospicová služba. Tu hospic, pojmenovaný po patronce kraje svaté Zdislavě, nabízí i nadále, na tuto činnost si ale musí peníze shánět sám.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související