Libor Dvořák: Kdo ovládá Černé moře

22. listopad 2023

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že Ukrajina získala iniciativu přímo na hladině Černého moře. Prý se tak stalo díky flotile ukrajinských námořních dronů a také úspěšných raketových útoků na ruské černomořské válečné loďstvo.

S poněkud nečekaným prohlášením o současné ukrajinské převaze na Černém moři ukrajinský prezident Zelenskyj přišel na schůzi parlamentního shromáždění organizace Černomořské hospodářské spolupráce.

Čtěte také

Hned taky patřičně argumentoval: „Dokázali jsme Rusku vyrazit z rukou iniciativu v Černém moři a vytvořili takové bezpečnostní podmínky, které agresora donutily vyklidit jeho východní část a pokusit se svá válečná plavidla někde ukrýt. V černomořském regionu poprvé ve světových dějinách začala operovat dronová flotila, a to ukrajinská.“

Ukrajinský prezident dospěl k závěru, že Rusko už není schopno černomořského regionu využívat jako „nástupního prostoru k destabilizaci v jiných částech světa“. Celý tento vývoj umožnil účinnou obranu západní části Černého moře, již konečně lze znovu využívat jako námořní exportní koridor, zdůraznil Zelenskyj.

Nejrychlejší ukončení války

Čtěte také

Názor ukrajinského prezidenta už v září podpořil i známý americký list The Wall Street Journal, který ocitoval názory analytiků: Ukrajina za pomoci raket a dronů vlastní výroby do značné míry otupila počáteční ruskou převahu v této oblasti. Dokázala zasadit citelné rány ruským válečným lodím přímo v sevastopolském zálivu, kde poškodila ponorku s klasickým pohonem Rostov na Donu a velkou desantní loď Minsk.

Poté byla četná ruská válečná plavidla ze Sevastopolu stažena a zakotvena v jiných černomořských přístavech. Rusko přitom poškozená, či dokonce zničená plavidla nemůže nahradit posilami z jiných ruských válečných flotil, protože Turecko hned po začátku války zakázalo plavbu válečných lodí obou bojujících stran úžinami, které jsou jedinou spojnicí Černého moře se světovým oceánem.

Libor Dvořák

Když tohle vše propojíme s nejnovějšími úspěchy ukrajinských vojáků při nečekaném postupu o tři až osm kilometrů na levém břehu Dněpru, najednou je tu největší pokrok celé v červnu zahájené a zatím vlastně rozpačité ukrajinské protiofenzivy.

Přesto ukrajinský prezident před pár dny konstatoval, že jeho země není připravena k vleklé poziční válce a že pro ni nejdůležitější je její co nejrychlejší ukončení. Najednou ani slovo o stažení Ruska ze všech doposud okupovaných území. Poměrně rychle by se tak mohlo ukázat, zda Ukrajina není připravena ke stejně rychlému usednutí za jednací stůl.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio