Libor Dvořák: Nerozhodnost Západu a síla Ruska

20. prosinec 2023

Kdo s koho na Ukrajině – toť skutečně základní otázka aktuálních i následujících týdnů a měsíců. Nad tímto problémem se zamýšlí i více než dvacet uznávaných evropských odborníků, působících v analytických centrech starého kontinentu.

V jejich otevřeném dopisu, adresovaném jak řadovým Evropanům, tak špičkovým politikům po obou stranách Atlantiku, se doslova praví:

Čtěte také

„Naplno vyzvánějí poplašné zvony. Ukrajinská vojska musí na frontě bojovat, aniž by měla dostatek výzbroje a munice pro vleklou válku. Zatímco Rusko zbrojí naplno, Evropa své sliby v oblasti dodávek zbraní ukrajinským ozbrojeným silám neplní. Pokud pak jde o Spojené státy, odtud se v souvislosti s možným výsledkem prezidentských voleb ozývají pohrůžky, že Amerika zastaví vojenskou pomoc Ukrajině úplně.“

Signatáři dopisu oprávněně upozorňují na to, že odmítnutí masivní vojenské i ekonomické podpory učiní Evropu „zranitelnou a permanentně ohroženou“. Síla Ruska do značné míry vyvěrá z naší nerozhodnosti, říkají evropští vojenští odborníci.

Rusko nemá hranice?

Čtěte také

I minimum historické paměti stačí na to, co přesně stejná nerozhodnost přinesla ve vztahu Evropy k Hitlerovi v 30. letech minulého století: začalo to anšlusem Rakouska, pokračovalo Mnichovem, okupací ČSR a napadením Polska – a skončilo to světovou válkou, která přišla Evropu i svět mnohem dráž, než kdyby tehdejší evropská vládnoucí garnitura Hitlera rovnou klepla přes prsty nebo ho rovnou popadla pod krkem.

A vyloženě hitlerovské signály slyšíme dnes přímo z Ruska, z úst jeho autokratického vládce, odkojeného ruskou imperiální tradicí ve stylu carevny Kateřiny. Je to přece prezident Putin, který otevřeně říká: „Neznám lepší způsob ochrany vlastních hranic, než je jejich rozšíření!“

Libor Dvořák

Čemuž přesně odpovídá billboard, nedávno postavený na ruské straně hranice s Estonskem. Je na něm vyobrazen Putin a k tomu je připojen slogan: „Rusko nemá hranice nikde!“ Kdo nerozumí ani takovémuto signálu, jednoduše hazarduje s vlastní budoucností.  

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.