Libor Dvořák: Rusko-africký summit v Petrohradě za očekáváním Putina

29. červenec 2023

Mírně řečeno zklamáním končí pro ruského prezidenta Vladimira Putina summit Rusko-Afrika, který ve druhé polovině tohoto týdne probíhal v Petrohradu a na němž hlava ruského státu hodlala prosadit řadu svých základních tezí, týkajících se války na Ukrajině.

Začalo to všechno už tím, že na summit do severní metropole Ruska přicestovalo jen 17 ze 43 pozvaných šéfů afrických států a jejich vlád, tedy ani ne polovina. Především se ale Putinovi nepodařilo vnutit africkým politikům svůj plán na obnovu dodávek obilí do tolik potřebné a často už teď hladovějící Afriky.

Čtěte také

Putin svá vysvětlení, proč Rusko před necelými dvěma týdny vypovědělo obilnou dohodu o volném vývozu ukrajinského zrna a dalších zemědělských produktů přes Černé moře, o nic z běžné rétoriky nedoplnil a jen opakoval svá častá tvrzení, že Západ své smluvní závazky neplní.

Jedním dechem pak prohlásil, že Rusko je ochotno výpadek v dodávkách ukrajinského obilí nahradit samo a dokonce čtyřem nejhůře postiženým africkým státům přislíbil čtvrtroční dodávky ruského obilí v rozsahu 25-50 tisíc tun zdarma. Jen pro srovnání: za rok platnosti obilné smlouvy se z Ukrajiny podařilo vyvézt přes 30 milionů tun zrnin.

Čtěte také

Velmi případně proto Putinovi odpověděl jihoafrický prezident Ramaphosa, který konstatoval, že afričtí politici si do Ruska nepřijeli pro žádné podobné dárky, ale pro skutečné řešení problému, které podle nich spočívá v návratu Ruska k obilné smlouvě a v otevření regulérní obchodní plavby Černým mořem.

Nové znevolnění

Vladimir Putin zřejmě v Petrohradu očekával příjezd jiných afrických politiků než těch, s nimiž nakonec měl tu čest. A na co spoléhal? Bezesporu na známý africký antiamerikanismus a koneckonců i na resentimenty vztahující se k sovětské úloze v boji se západním kolonialismem zhruba v polovině minulého století.

Libor Dvořák

Jenže i na černém kontinentu už zřejmě mnozí prozřeli a právě na příkladu ukrajinské války pochopili, že osvobození z ruských rukou znamená nejčastěji nové znevolnění – jen s tím rozdílem, že kolonialisté tentokrát sedí v Moskvě. 

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio