Libor Dvořák: Rusko vyjde z války s pošramocenou reputací i vojenskými silami

15. červenec 2022

Zejména američtí specialisté vytrvale upozorňují na nesoulad ruských přání a tužeb a možností je naplnit. George Barros ze známého Ústavu pro studium války připomíná, že takové kroky jako je rozdávaní ruských osobních dokladů v Chersonu, připojení Záporožské jaderné elektrárny k ruské energetické síti či přesun ruských učitelů na Ukrajinu svědčí o tom, že „Rusko plánuje nejen stálou vojenskou přítomnost v zemi, ale připravuje se na anexi těchto území“.

Alexandr Crowther z washingtonského Centra analýzy evropské politiky také zdůrazňuje, že strategickým úmyslem Kremlu je „ovládnout celou Ukrajinu“. Rusové to zřejmě hodlají dělat postupně, protože původní záměr zmocnit se rovnou celé země jednoduše nevyšel. Rusko však velmi rychle narazí na nedostatek živé síly, kombinovaný s nedostatkem střeliva a bojové techniky.

Čtěte také

Podle Alexandra Crowthera je – pokud jde o čistě materiální stránku – Ukrajina už dnes ve výhodě. Napadená země dostává zbraně z celého světa, kdežto Rusko ne. A je zcela evidentní, že Rusku dojde vojenský materiál jednoduše dřív než Severoatlantické alianci.

Již citovaný George Barros k tomu dodává, že Rusko „není schopno nasazovat do bojů skutečně efektivní počty kvalitních a dobře vycvičených vojáků“. Tomu koneckonců odpovídá i současná taktika ruských vojsk na Ukrajině.

Podle svědectví nejmenovaného důstojníka Ukrajinské bezpečnostní služby SBU postupují dnes Rusové uvážlivěji než při úvodních snahách o dosažení rychlého pádu Kyjeva na počátku války a počínají si v zásadě tak, že jakmile obsadí jednu lokalitu, vrhnou co největší množství lidí i techniky na ovládnutí dalšího cíle.

Pochroumané Rusko

To ovšem zcela zjevně nepůjde donekonečna. Přičteme-li k řečenému zcela nesporné úspěchy nasazení amerických salvových raketometů HIMARS, které v poslední době ničí jeden ruský týlový muniční sklad za druhým, ruská úloha v tomto konfliktu je daleko těžší a komplikovanější, než agresor původně předpokládal a opotřebení válkou bude nakonec na ruské straně větší než na ukrajinské.

Na druhé straně nelze podceňovat mohutnost ruských arsenálů ještě ze sovětské epochy. Jde sice o zbraně zastaralé a málo přesné, ale s dostatečnou ničivou silou, násobenou navíc ruskou tendencí zasahovat na straně protivníka prakticky cokoli a uplatňovat taktiku spálené země.

Libor Dvořák, novinář, komentátor Českého rozhlasu Plus a překladatel z ruštiny

Výsledek této války je samozřejmě ve hvězdách, ale už dnes je jasné, že Rusko z ní vyjde nejen s beznadějně pošramocenou politickou reputací, ale také se značnými ranami čistě vojenské povahy.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.