Libor Dvořák: Zelenského jachty

27. prosinec 2023

Co se v hybridní válce nabízí samo sebou, je už zase tady: webová stránka, patřící bývalému příslušníku americké námořní pěchoty, žijícímu dnes v Rusku, pustila do světa podivuhodně primitivní fake o Volodymyru Zelenském. Ukrajinský prezident si podle této zjevně falešné zprávy měl z americké finanční pomoci koupit hned dvě jachty.

Tvrzení, že si ukrajinský prezident, který je hlavní tváří ukrajinského protiruského odporu, za americké peníze pořizuje věci, které jsou přímo symbolem miliardářského luxusu, je rovnou směšné.

Čtěte také

Pan Zelenskyj si je jistě vědom, že v současné situaci je hlavní postavou a tváří odporu své vlasti vůči nesmyslné agresi, a při své zjevné inteligenci a mravní integritě nic takového jednoduše udělat nemůže. V té části lidí, která se na senzační zprávy dychtivě třese, však tento blábol viditelně zabral – a bohužel nejen tam.

Prohlášení ze zdroje, zjevně podporovaného oficiální Moskvou, bylo podezřelé rovnou: Zelenskyj měl za zmíněná plavidla prostřednictvím svých poradců a vyloženě nastrčených figurek zaplatit 75 milionů dolarů. Nejvyšší ukrajinská místa toto neuvěřitelné tvrzení samo sebou rozhořčeně popřela, ale nejen to – velmi rychle se ukázalo, že zmíněné jachty nikdo nikomu vůbec neprodával.

Berme to vážně

Čtěte také

Fake news však přesto zabraly, jak zabrat mají, dokonce i v americkém Kongresu. Ultrapravicová členka Sněmovny reprezentantů, republikánka Marogrie Taylor Greenová, prohlásila: „Každý, kdo hlasuje pro poskytnutí pomoci Ukrajině, dotuje schéma té nejzkorumpovanější války, jakou kdy naše země poznala!“

A pozadu za ní nezůstal ani republikánský senátor David Vance, který všechny zákonodárce, podporující americkou pomoc Ukrajině, obvinil z toho, že „odsuzují babičky a dědečky naší vlasti k bídě jen proto, aby si všelijací Zelenští mohli kupovat co nejdražší jachty“.

Libor Dvořák

Není pochyb o tom, že oba zkušení političtí harcovníci dobře vědí, s čím v podobném případě pracují. Což je jim ovšem jedno, protože jde přesně o situaci, kdy účel světí prostředky. Berme to vážně, protože stejná „pravidla“ fungují i u nás. Možná v míře ještě větší než ve Spojených státech.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio