Lída Rakušanová: Hlasování o důvěře se nedá odbýt jako předvolební divadlo

2. září 2022

Parlamentní opozice se ve čtvrtek rozhodla zinscenovat ve sněmovně představení o tom, jak se Česká republika řítí pod vedením současné vlády rovnou na dno. Co do proklamovaného cíle se přitom od začátku jednalo o jasný propadák: opozice pochopitelně ví, že vládní koalice má v parlamentu na české poměry nebývale solidní většinu, takže hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě nemá z praktického hlediska smysl.

Nehledě na to, že Andrej Babiš se svou družinou ještě na začátku léta prohlašoval, že až do konce českého předsednictví EU nebude o svržení vlády Petra Fialy usilovat.

Čtěte také

Jenže o výsledek Andreji Babišovi nejde. Jeho cílem je kout před komunálními volbami emoce voličů, dokud jsou žhavé. A aby se rozžhavily do běla, o to se už od jara stará šéf hnutí ANO se svým obytňákem přímo osobně.

Své tažení po České republice teď potřeboval korunovat triumfálním výstupem na televizní obrazovce. Což provedl způsobem, kterým co do buranské žoviálnosti hravě strčil do kapsy i generálního tajemníka KSČ Milouše Jakeše s jeho legendárním projevem na Červeném hrádku v červenci 1989. Včetně takových perel jako byl výroky „ten covid jsme dali lidem!“, či „ten kůrovec se vám nepoved!“, anebo „můžeme se modlit, aby nepřišel ňáký covid na obilí!“.

Agresivní opozice

Čtěte také

Pro Jakeše to byl svého času poslední hřebíček do rakve. Andreji Babišovi zůstávají jeho voliči věrní. A když šéf hnutí ANO dští proud těch nejzákeřnějších hrubostí, nadávek a nesmyslných lží na vládu, jsou přesvědčeni, že jim říká „pravdu“. V době, kdy za rohem bojuje ukrajinský národ o svou existenci a Kreml používá vůči Evropě dodávky surovin jako zbraň, je postup zdejší opozice hra s ohněm. V sázce totiž není nic menšího než podstata demokracie.

Vlády všech států EU balancují toho času na laně, když se snaží připravit pro nadcházející měsíce takové podmínky, aby jejich země čelily energetické krizi s co nejmenšími ztrátami. Někde to dělají líp a někde hůř, přičemž co se ukáže jako lepší nebo horší, neví nikdo. A všude se najdou populisté, kteří se ze současné situace snaží vytlouct politický kapitál.

Lída Rakušanová

Snad žádná z evropských vlád ale přitom nemusí čelit doma tak nekonstruktivní a agresivní opozici, jako je ta zdejší. Že by Babišovo hnutí ANO nebo Okamurova SPD táhly v krizi, jaká tu za našich životů nebyla, s vládou za jeden provaz, se nedá čekat ani náhodou. Hlasování o důvěře to odhalilo naprosto zřetelně. Odbýt to jako předvolební divadlo, je bláhovost, která se vymstí.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.