Lída Rakušanová: Obilnice Evropy v zajetí dezinformací

21. duben 2023

Když Rusko loni v únoru přepadlo Ukrajinu a zablokováním jejích černomořských přístavů jí takřka znemožnilo vývoz obilí do Afriky a na Blízký východ námořní cestou, nabídly státy EU Kyjevu pomoc v podobě „koridorů solidarity“. Ty měly sloužit k tranzitu ukrajinského obilí přes Polsko, Slovensko, Maďarsko, Bulharsko a Rumunsko do evropských přístavů a odtud dál do třetích zemí.

A aby to všechno šlo jak na drátkách, odstranil Brusel pro ukrajinské obilí na hranicích celní překážky. 

Čtěte také

Jenže kouzlo se podařilo jen zčásti: vlády v tranzitních zemích EU si totiž nedokázaly pohlídat, aby se s levnějším ukrajinským obilím nekšeftovalo na jejich vnitřních trzích. Takže se většina ukrajinského obilí do třetích zemí vůbec nedostala.

Přesto se museli farmáři v Polsku proti nekalé konkurenci nejprve veřejně vzbouřit, aby se vlády v dotyčných unijních zemích probudily. Spíš ovšem zpanikařily, protože šly cestou nejmenšího odporu a zpočátku „koridory solidarity“ jednoduše zavřely.

Proti čemuž sice Evropská komise nejdřív protestovala, ale záhy zapadla i ona do vyjetých kolejí, a místo aby si vynutila dodržování pravidel, začala připravovat pro zemědělce ze zemí, sousedících s Ukrajinou, kompenzace v řádu milionů eur. Jako by snad opravdu nic jiného nedovedla.

Fiktivní nebezpečí

Pro dezinformátory je tohle všechno vítané sousto: ačkoliv se České republiky týká celá aféra kolem ukrajinského obilí jen okrajově, začaly se i na zdejších sociálních sítích okamžitě šířit zprávy o údajném zamoření ukrajinského obilí pesticidy.

Čtěte také

A jak o tom svědčí stažení zlevněné mouky od jednoho ze slovenských podniků z regálů Kauflandu, nic proti tomu nezmůže ani negativní výsledek laboratorních testů. Sichr je sichr, ztrátu zákazníků nechce riskovat žádný řetězec.

Snad největší starosti o zdraví obyvatelstva si ale dělá v souvislosti s údajně nekvalitním ukrajinským obilím, jakkoli je jeho podíl na zdejší produkci naprosto mizivý, agrární a potravinářská lobby.

Lída Rakušanová

Má to logiku: čím víc se budou lidé obávat fiktivního nebezpečí, tím méně se budou zajímat například o to, jak je možné, že ačkoliv ceny pšenice klesly v Evropě na úroveň před ruskou invazí, je mouka v českých obchodech i nadále dražší, a to až o 40 procent. Cenami energií se tak propastný rozdíl rozhodně vysvětlit nedá.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio