Lidé ztrácí snahu řešit problémy ve vztazích. Tím na celý život ovlivní své děti, upozorňuje poradkyně

7. únor 2024

Přibližně každé druhé manželství se rozpadne a skončí rozvodem. Znesváření manželé bývají pohlceni svými spory a často si ani neuvědomují, že konec vztahu se nedotýká jen jich samotných, ale hlavně jejich potomků. Podle odborníků se rozvod rodičů může podepsat na zdraví dětí, řada potíží bývá psychosomatického charakteru. Téma rozebírá pořad Přímá řeč.

Nejčastějšími příčinami rozpadu manželství jsou nevěra, ztráta důvěry a rozdílné představy o fungování rodiny. Podle Radky Kaiseršatové z Poradny pro rodinu Třeboň lidé v současné době ztrácejí snahu řešit problémy. „Jakmile se objeví problém, který vyžaduje vynaložení nějakého úsilí, aby došlo k narovnání situace, rodiče se nesnaží a rovnou volí formu rozchodu. Vůbec si neuvědomují, že tímto krokem ovlivní dítě na celý život,“ říká.

Po rozpadu vztahu mnohdy rodiče své děti manipulují, aby se přidali na jejich stranu, nebo přenáší svou odpovědnost na dítě. Radka Kaiseršatová uvádí případ z praxe, kdy otec měl dobře placené zaměstnání, matka si byla vědoma poklesu životní úrovně a rozvod nenesla dobře, a tak se rozhodla používat dceru jako prostředníka pro vyjednávání s otcem o zvýšení výživného, placení příspěvků na kroužky, výdajů na léky či kosmetiku.

„Posílala vždy dceru, aby s otcem dojednala zaplacení těchto výdajů. To je zcela nesprávné. Dítě by vůbec nemělo vědět, že si rodiče platí výživné, natož aby s otcem vyjednávalo jeho navýšení. Tuto zodpovědnost dítě neunese,“ zdůrazňuje.

Reakce dětí na rozvod jsou různé

Rozvod je pro děti zátěžovou situací a každé reaguje jinak. „U mladších dětí se objevují zmatenost, skleslost, poruchy spánku, ale i zlost a vyžadování velké pozornosti, což je důsledek vnitřní bolesti. U starších dětí se mohou objevit výchovné problémy, záškoláctví, party, kde se dítě bude konečně cítit přijímáno a zároveň tam páchá společensky nepřijatelné věci jako krádeže, užívání drog, útěky z domova,“ popisuje Radka Kaiseršatová.

Čtěte také

Věk dítěte podle ní nehraje při rozvodu velkou roli. „Nemyslím si, že dopad rozvodu je menší s vyšším věkem dětí. Je zátěží v každém věku, i dospělém,“ komentuje.

Považuje za důležité dát si po rozchodu čas, nadechnout se a soustředit se na sebe i své dítě. Toto období trvá přibližně rok. „Pokud si rodič najde nového partnera, seznamování s dítětem by mělo probíhat co nejpomaleji, protože nový partner je pro něj cizí člověk, narušitel. Dítě bude primárně zaujímat odmítavý postoj. Rodič ho musí v tu chvíli ubezpečit, že nikdo nemůže v jeho životě nahradit rodiče biologického,“ radí.

„Jedna skvělá soudkyně z mé praxe, která rozhodovala v opatrovnických řízeních, vždy říkala, že si o expartnerovi můžeme myslet, co chceme, ale před dětmi musí rodiče hrát divadlo. Je tu vždycky máma, táta a držíme spolu,“ doplňuje.

Celý pořad Přímá řeč věnovaný dopadům rozvodů na děti si poslechněte online. Připravila Hana Šoberová. Hosty jsou Radka Kaiseršatová z Poradny pro rodinu Třeboň a Tereza Uhlířová, která vypráví o rozvodu svých rodičů i rozpadu svého vztahu.

Spustit audio

Související