Lipavský: Prohraná válka by Rusko mohla změnit

5. září 2022

Ministři zahraničí zemí EU v Praze minulý týden kromě zrušení evropsko-ruské vízové dohody řešili, jak do budoucna naložit se vztahy s Moskvou. „Řada politiků v Evropě vystřízlivěla,“ říká šéf české diplomacie Jan Lipavský z Pirátů v podcastu Bruselské chlebíčky. Prozrazuje v něm, co se odehrávalo v zákulisí pražské schůzky. Co prozradí o stížnostech na šéfa unijní diplomacie? A ví, jakou dostal v diplomatických kruzích přezdívku?

„Když Rusko prohrálo válku s Japonskem na začátku 20. století, mělo to velké důsledky na tehdejší Ruskou říši a po první světové válce následovala sovětská revoluce. Válka v Afghánistánu zase vedla ke kolapsu Sovětského bloku. V následujících letech můžeme být svědky něčeho podobného,“ uvažuje v podcastu Bruselské chlebíčky ministr Jan Lipavský.

Z diplomatického zákulisí

Viktora Daňka a Zdeňku Trachtovou zajímalo, zda se minulý týden neopakoval podobný incident jako při prvním českém předsednictví, kdy neformální schůzka ministrů zahraničí na zámku Hluboká skončila odjezdem jednoho z účastníků do nemocnice kvůli nadměrnému požití alkoholu. Jan Lipavský prozradil, kdo ze zahraničních hostů ministerské schůzky se vydal na do pražských restaurací.

Čtěte také

Řeč byla také o tom, jak se Lipavskému spolupracuje s více než o dvě generace starším šéfem unijní diplomacie Josepem Borrellem, který místo předsednické země schůzkám ministrů zahraničí šéfuje. Podle diplomatických zdrojů si státy východního křídla EU za zavřenými dveřmi na Borrella v minulosti opakovaně stěžovaly kvůli jeho vystupování a kvůli tomu, že regionu východní Evropy nerozumí.

Proč nepřijede Zelenskyj?

Je na místě zabránit i mladým talentovaným Rusům v přístupu k vízům do Evropské unie? Kdo z mimounijních státníků nejspíš dorazí na říjnový summit na pražském Hradě? A proč do české metropole navzdory původním plánům patrně nedorazí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj?

To jsou jen některé z otázek, na které Jan Lipavský odpovídal v Bruselských chlebíčcích. A došlo také na to, jakou má ministr v diplomatických kruzích přezdívku.

Jan Lipavský se Zdeňkou Trachtovou v přenosovém voze
autoři: Viktor Daněk , Zdeňka Trachtová , Filip Nerad , and | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio