Lobbista Schreiber konečně před soudem

19. leden 2010

Včera zahájený dlouho připravovaný proces se 75-letým lobbistou Karlheinzem Schreiberem nyní s napětím sleduje německá veřejnost. Od soudu v bavorském Augsburku, který má trvat téměř měsíc, se očekává, že pomůže osvětlit, jakým způsobem v letech 1988 až 1993 udělovala tehdejší spolková vláda zbrojní zakázky a kolik peněz za to dostala strana tehdejšího spolkového kancléře. Státní zastupitelství jej obviňuje z nezaplacení daní v celkové výši 12,3 miliónů eur z provize za prodej zbraní do Saudské Arábie, Kanady a Thajska.

Aby zakázky získal, uplácel prý přední německé politiky včetně současného ministra financí Wolfganga Schäubleho, který od něho převzal za dodnes nevyjasněných okolností 100 tisíc marek. Proto musel po pádu Kohla opustit předsednickou funkci ve straně, kterou po něm převzal. Podle obžaloby další úplatky obdržel tehdejší státní tajemník na ministerstvu obrany Ludvik Holger Pfhals za bavorské křesťanské sociály a dva manažéři firmy Thyssen. Schreiber se stal klíčovou figurou při proplacení daru jednoho milionu marek do stranické pokladny CDU. Když policie prohledala jeho dům v hornobavorském Kauferingu, kde hledala důkazy o této činnosti, uprchl do Švýcarska. Pak na něho vydalo augsburské státní zastupitelství zatykač a švýcarská půda se mu stala horká a tak na svůj kanadský pas uprchl do Ottavy. Zde byl v roce 1999 zatčen na základě mezinárodního zatykače, ale po několika dnech se opět ocitnul na svobodě po zaplacení více než milionové kauce v kanadských dolarech.

Mezi jej tím státní zastupitelství obvinilo, kromě daňového podvodu, z úplatkářství a nezákonného zisku ve výši 10 miliónů euro. Začátkem roku 2001 se odmítnul dostavit před soud v Augsburku, pokud mu nebude zaručena svoboda pohybu. Trvalo však další tři roky, než nejvyšší soud provincie Ontario nařídil jeho vydání do Německa a nařídil jeho zatčení. Schreiber se opět odvolal a trvalo dalších osm let, kdy po pátém odvolání byl s konečnou platností vypovězen a 3. srpna 2009 vystoupil na mnichovském letišti. Odtud byl okamžitě odvezen do policejní vazby a včera konečně postaven před soud. Jak se dalo očekávat, hned v prvý den procesu před zemským soudem v Augsburku odmítl Schreiber obvinění ze zkrácení daní.

Prostřednictvím svého advokáta pak odmítl celou žalobu, podle níž se dopustil napomáhání zpronevěry a podvodu a podplácení. Pomáhá mu přitom značná doba od spáchání těchto činů, kdy možní hlavní svědci jako tehdejší bavorský ministerský předseda Franz Josef Strauss a šéf vlády kanadské provincie Nový Fundland Frank Moores, kteří se účastnili obchodů, jsou po smrti. Dnešní "Süddeutsche Zeitung" v souvislosti se zahájeným procesem dochází k závěru, že bez muže, který dnes stojí před augsburským soudem, by se vlastně Angela Merkelová nemohla stát spolkovou kancléřkou. Vždyť její předchůdce Helmut Kohl byl jednou z klíčových postav aféry s černými fondy křesťansko demokratické CDU, která jej nakonec stála kariéru. Musel odstoupit i z funkce čestného předsedy strany a zaplatit pokutu ve výši 300 tisíc marek. To se stalo pro Merkelovou "conditio sine qrua non", tzv. nevyhnutelnou podmínkou pro její vzestup. Je přímo symbolické, že právě v této době se zmítá jí vedená velká koalice křesťanských demokratů a sociálů s liberály v aféře kolem milionového "daru" do stranické pokladny FDP.

Ten poskytla düsseldorfská akciová společnost Substantia, patřící nejbohatšímu Němci Augustu baronovi von Finckovi. Ten spolu s rodinou vlastní skupinu hotelů Mövenpick. Dar poskytl, když vláda prosadila snížení DPH za přenocování z 19 na 7 procent s platností od začátku tohoto roku. Předseda opozičních sociálních demokratů Sigmar Gabriel obvinil vládu z prodejnosti a vyzval liberální FDP, aby vrátila tento úplatek. Dnešní berlínský "Tagesspiegel" označuje celou záležitost za skandál, že strana hraběte Otto Lambsdorffa po třiceti letech od finanční podpory Flickova koncernu prosadila daňovou úlevu za dar do stranické pokladny.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio