Loď Arnošt se na Labe v Pardubicích po opravě vrátí patrně v létě

27. prosinec 2023 10:10

Výletní loď Arnošt se v Pardubicích nejspíš vrátí na vodu v létě příštího roku. Plavidlo podstupuje generální opravu, některé změny mu určuje nová legislativa. Mimo provoz je od loňské sezony.

„Rekonstrukce už probíhá poměrně rychle, v současné době jsou instalovány nádrže v lodi, řeší se nová kuchyň, elektroinstalace věřím, že v průběhu léta, nejdéle o prázdninách se opravené lodi dočkáme,“ řekl ředitel Dopravního podniku Pardubice Tomáš Pelikán.

Škatulata na lodi

Loď je přes 20 let stará, je vyrobená v roce 2001. Každou dekádu musí podstoupit generální opravu, poprvé to bylo v roce 2011. Druhá oprava měla začít loni. Jenže dopravní podnik se dozvěděl od lodního registru, že od ledna 2025 musí mít lodě připojené vlastní transformátory na palubě. Musel přepracovat projekt.

Zařízení je velké a těžké a bylo složité vymyslet, kam ho umístit. „Byla to taková škatulata, hejbejte se. Transformátor lze dát nakonec do strojovny, odtud musela putovat nádrž do jiné části lodi, musely se otočit schody, museli jsme změnit dispozice toalet, nádrž na pitnou vodu přemístit do salonu restaurace, o to je rekonstrukce komplikovanější,“ řekl Pelikán.

Dopravní podnik provozuje loď Arnošt od roku 2012. Přístaviště má za stadionem a jezdí směrem na Brozany, Kunětice nebo Srnojedy. Lze absolvovat také čtyřhodinovou plavbu do Přelouče. V sezoně sveze kolem 7000 cestujících.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související