Logické spojení "starostů" a TOP 09

2. červenec 2009

Jako obvykle v čase prázdninovém a dovolených, tedy pro média takzvaně "okurkové", někdy musí žurnalisté pracně dobývat jakž takž zajímavá politická témata. I letos sice můžeme čekat útlum politické aktivity, ale podle všeho se bude skoro pořád něco dít, neboť jen pár týdnů po zahájení školního roku půjdeme k všeobecným volbám a to dost podstatným, neboť předčasným. Přičemž si leckdo musí klást otázku, zda byly nevyhnutelné, zvlášť když se budou konat jen o malinko víc než půl rok před tím, než by proběhly volby řádné.

Tak jak tak, promluvit do nich hodlá čerstvá, nicméně konzervativní strana TOP 09, jíž veřejnost už stačila zaznamenat a podle průzkumů zatím vstřícně. Přičemž por občany, které strana zaujala je evidentně podstatné, že se zakladateli Miroslavu Kalouskovi povedlo získat Karla Schwarzenberga, jenž by měl stát na čele kandidátky. Méně se asi ví, že Kalousek už předminulý měsíc začal rokovat o případné spolupráci s Hnutím Starostové a nezávislí - lidé totiž vesměs příliš nevědí, o koho jde.

Hnutí vzniklo z původně jen volebního zlínského subjektu Nezávislí starostové pro kraj a jeho předsedou je od letošního února Petr Gazdík, kterého si možná někdo pamatuje jako onoho starostu, co si vloni symbolicky na chvíli vyměňoval stůl s pražským primátorem Bémem. Základní teze subjektu říkají, že starostové, regionální osobnosti a různí komunální politikové bez stranické příslušnosti nemají kontakt s centrálními politiky a jejich hlasům a například také legislativním návrhům se tudíž nedostává sluchu. Rádi by tedy pronikli poněkud výše. Kalouskova TOP 09 by jim zřejmě mohla vyhovovat, protože od velkých stran si drží odstup. A blíže mají naopak asi k voličům, o nichž se političtí pozorovatelé domnívají, že by je TOP 09 se Schwarzerbergovou tváří v čele mohla získat - tedy někdejší sympatizanty ODA, Unie svobody anebo naposled Zelených. Takřečení "starostové" samozřejmě nemají zkušenosti na hlavním politickém hřišti, ale těch má naopak bohatě Miroslav Kalousek, za nímž odcházejí někteří politikové z KDU-ČSL, ať pocházející z lavic parlamentních, nebo na různé úrovni zastupitelských.

Hnutí je zatím "nepopsaným listrem" a účastnilo se - neúspěšně, ale také více méně symbolicky, aby o sobě dalo více vědět - zatím jen eurovoleb. Třebaže si lídr kandidátky Jaromír Štětina zřejmě představoval lepší zisk hlasů. Jinak je ale spojení starostů a TOP 09 poměrně logické a tak nepřekvapuje, že dnes byla zveřejněna dohoda o spolupráci. Přičemž Gazdíkův subjekt si dokonce představuje Karla Schwarzenberga v roli premiéra. To je ovšem v této chvíli utopické: TOP 09 nemá jisté, že se do sněmovny vůbec dostane. A i když ano, pak půjde samozřejmě o to s kolika procenty. A především, Schwarzenberg by se zřejmě rád vrátil na ministerstvo zahraničí, ale řízení kabinetu nevypadá jako jeho ambice. Tomu by se jistě nebránil Kalousek, ale to jsou všechno jen plané řeči.

Je zřetelné a nikdo to také nepopírá, že TOP 09 by stála o spolupráci s ODS a naopak. Problém ovšem může nastat tehdy, pokud Kalouskovi odčerpají občanským demokratům hlasy. K volebnímu úspěchu pravice by bylo třeba, aby jak ODS tak právě Kalousek a Schwarzenberg přesvědčili skupiny voličů nerozhodnutých, anebo těch, jenž zklamalo rozpolcení Zelených a tak podobně. Pokud si totiž pravice bude navzájem hlasy odsávat, pak to v nejlepším případě povede opět k patu. Ale nepředbíhejme, a nadto ještě nevíme, zda Kalousek se Schwarzenbergem nemají v rukávu ještě nějaké výrazné trumfy. V této chvíli víme jen to, že Starostové a nezávislí míní do voleb nominovat své elitní starosty na kandidátku TOP 09, která pak zase bude příště s hnutím spolupracovat v krajských a místních volbách.

TOP 09 by v říjnových volbách rozhodně neměla spoluprácí se starosty nic ztratit. Také ovšem asi ne příliš nezíská, aspoň na prvý pokus. Ale sympatie může vzbudit už jen to, že pro TOP 09 jsou i stranicky neangažovaní politikové solidními partnery.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio