Londýnská konference o Palestincích

2. březen 2005

V úterý proběhla v Londýně mezinárodní konference na podporu nové palestinské samosprávy. Cílem tohoto summitu, kterého se zúčastnili vysocí představitelé 23 evropských a arabských zemí a Spojených států, bylo oficiální deklarování podpory předsedovi palestinské samosprávy Mahmúdu Abbásovi, neboli jakási jeho mezinárodní "korunovace", a zároveň definitivní pohřbení zdiskreditované éry Jásira Arafata.

Hlavní účastníci, mezi nimiž byli americká ministryně zahraničí Condoleeza Riceová, britský premiér Tony Blair nebo generální tajemník OSN Kofi Annan, potvrdili, že budou Palestincům pomáhat s reformami a dalšími kroky na cestě k samostatnému státu a že jim v tomto roce poskytnou pomoc ve výši jedné a čtvrt miliardy dolarů.

Izrael od konference žádné konkrétní výsledky neočekával a ani se jí sám nezúčastnil, ale i tak jej nakonec zklamala. Doufal především v důrazný požadavek zákroku palestinské samosprávy proti teroristickým organizacím a ten v Londýně podle něj zazněl jen nevýrazně a vůbec ne jako prioritní. Izrael čeká, jak Palestinci potrestají páteční sebevražedný atentát před nočním klubem v Tel-Avivu, který si vyžádal pět mrtvých a na 50 zraněných. Příměří, slavnostně vyhlášené Abbásem v egyptském Šarm aš-Šajchu, vydrželo pouhých 16 dní.

Leccos dnes ale probíhá jinak než v minulosti. Zatímco dříve se teroristické organizace předháněly, která se k útoku přihlásí jako první, tentokrát od něj všechny daly ruce pryč - Hamas, Mučedníci od Al-Aksá i Islámský džihád. Poslední jmenovaná se sice nakonec k odpovědnosti přihlásila, ale izraelské i americké zpravodajské složky jsou přesvědčeny, že atentát zosnovalo ústředí Islámského džihádu v syrském Damašku.

Novinkou byla také rychlá a výrazně odsuzující reakce palestinské samosprávy. Mahmúd Abbás nazval strůjce útoku "sabotéry" mírového procesu a nařídil viníky najít a postavit před soud. Svým šéfům bezpečnosti údajně řekl, že "chce vidět výsledky, a nikoli jen snahu". Izrael pak předal samosprávě relevantní zpravodajské informace o hledaných osobách a palestinská bezpečnost zadržela pět podezřelých. To všechno by za Jásira Arafata nepřipadalo v úvahu.

Izrael se zase zdržel odvety; nepodnikl ani cílený útok, ani nezboural dům příbuzným sebevraha, nevyhlásil v jeho vesnici zákaz vycházení ani neuzavřel celou oblast vojenskou blokádou. Vláda údajně chápe, že Abbás potřebuje čas a šanci, a zatím mu obojí poskytuje. Zastavila však všechna vstřícná gesta, která byla v plném proudu, a dokud palestinská strana nepodnikne nezbytné kroky proti teroristům, nepředá samosprávě žádné palestinské město ani nebude pokračovat v propouštění vězňů. Vzájemný dialog však Izrael nepřerušil, což je také netypické. Nové je i odsouzení útoku Radou bezpečnosti OSN a její výzva k dopadení a potrestání pachatelů.

I když to Izraeli nepřipadalo dost důrazné, atentát odsoudili také všichni účastníci londýnské konference. Palestinský zákrok proti teroristickým organizacím však nepostavili na první místo v řadě kroků vedoucích k obnově jednání o míru, jak si to přeje Izrael, a požaduje jej pouze jako součást celkového procesu reforem palestinské samosprávy. Konference naopak zdůraznila, že teď je řada na Izraeli - měl by zrušit ilegální stanoviště osadníků a zmrazit výstavbu židovských osad na Západním břehu, jak předpokládá mezinárodní mírový plán.

Mahmúd Abbás má sice mezinárodní podporu, ale to nejhorší ho teprve čeká. Příměří, které slíbil v Šarm aš-Šajchu, je křehké a reformy ještě neměl čas zahájit, protože řešil vládní krizi. Novou palestinskou vládu premiéra Ahmada Kuráji totiž parlament schválil teprve minulou středu a až na čtvrtý pokus. Kurája se nechtěl rozloučit se starou zkompromitovanou gardou, ale na nátlak poslanců se nakonec vzdal sedmi arafatovců a v kabinetu zasedlo 17 nových odborníků s dobrou profesionální pověstí. Složení této technokratické vlády je nadějné. Nejvíc si Izrael slibuje od ministra vnitra a národní bezpečnosti Násira Júsifa, osvědčeného bojovníka proti teroristům, který své schopnosti na tomto poli už předvedl v polovině devadesátých let.

Teroristé budou nepochybně dál narušovat zdárně se vyvíjející jednání, jak je to naučil Arafat, sabotovat každou dobře míněnou snahu Abbáse a snažit se útoky přimět Izrael k odvetným akcím, aby ukázali, že Abbásovo počínání nenese žádoucí výsledky. Toto očekávání bohužel není jen nepodložený pesimismus; jen za poslední víkend izraelské bezpečnostní složky zaznamenaly 35 varování před plánovaným útokem. V příštích dnech svou misi na Blízkém východě nastoupí nový americký zmocněnec, generál William Ward, se skupinou egyptských, britských a jordánských expertů, kteří mají Palestincům pomoci s centralizací a výcvikem bezpečnostních složek. Ward však bude úzce spolupracovat také s Izraelem a k jeho úkolům bude patřit i zmírňování jeho případně příliš radikálních postojů.

Spustit audio