Lubomír Novák

trumpetista a pedagog (1931–2019)

Lubomír Novák byl pedagogem hry na trubku a další dechové nástroje. Od roku 1960 až do 2015 se věnoval výuce dětí a mládeže na ZUŠ v Praze 3. Zde také založil a vedl zároveň velký dechový orchestr Žižkovská smršť a komorní soubor Basfifa (15 členů). Jako lektor MLŠSH (Mezinárodní letní škola staré hudby) vedl třídu orchestru dětí a mládeže ve Valticích od jejího založení až do roku 2015.

Celých 10 let aktivně spolupracoval s profesorem Miroslavem Venhodou v jeho souboru Pražští madrigalisté, kde hrál na cink a na trubku. 15 let byl členem orchestru basiliky sv. Jakuba v Praze (Cantores Pragenses) – zde jako hráč na trubku absolvoval bezpočet účinkování při bohoslužbách, řadu koncertů doma i v zahraničí, převážně s barokním a klasicistním repertoárem, ale i s hudbou soudobou.

Lubomír Novák byl také dlouholetým předsedou předmětové sekce učitelů žesťových nástrojů ZUŠ v Ústřední umělecké radě (poradním orgánu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR). Jako člen odborné komise MŠMT se podílel na přípravě nové koncepce základních uměleckých škol, na přípravě učebních osnov pro dechové nástroje i na organizaci celostátních soutěží. Řadu let spolupracoval na organizaci mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga.

Je autorem Přípravné školy hry na trubku a lesní roh (zatím nepublikována), Melodických etud pro trubku (Svaz hudebníků, Praha 1981) a Nátiskových
a technických cvičení pro trubku
(Montanex, s.r.o. Ostrava 1993).

Ivana Nováková

Tituly k prodeji:
Písně a tance evropského středověku a renesance pro trubku a klavír
Písně, tance a koledy 16.–19. století

Pro nákup hudebnin navštivte e-shop Radiotéka.cz