Luboš Palata: Změna vlády v Polsku obrací k lepšímu celou střední Evropu. Fico to nezmění

18. říjen 2023

Vítězství proevropské polské opozice v čele s Občanskou koalicí Donalda Tuska v nedělních polských volbách je skvělou zprávou pro Evropskou unii, pro Evropu, ale především pro Evropu střední. Právě v ní je Polsko zcela klíčovou zemí. Autoritářsky se chovající dosavadní vláda strany Právo a spravedlnost, se silně nacionalistickými sklony, vyvolávající zbytečné konflikty s Bruselem, otravovala atmosféru v celém regionu.

Pod záminkou jakési velmi pozdní dekomunizace se Právo a spravedlnost chovalo zcela opačně, než jak by naznačoval jeho název. Nectilo ani právo, ani spravedlnost, pošlapalo sám princip nezávislosti veřejnoprávních médií. A znásilnilo, za peníze státních koncernů ve stranických rukou, dokonce i část médií soukromých.

Čtěte také

Samozřejmě, nic není černobílé, a tak i vláda Práva a spravedlnosti měla své světlé momenty, jako byla instinktivní podpora Ukrajině v její válce proti ruské agresi.

Ale temné stránky, obviňování Německa a Evropské unie jako celku ze snahy sebrat Polsku nezávislost a udělat z něj německou kolonii, šly za hranice dobrého vkusu. A často i zdravého rozumu. Stejně jako označování demokratické opozice za zrádce polského národa a zaprodance Bruselu a Berlína.

Osm ku jedné

Chování končící polské vlády bylo jedem, který otravoval atmosféru v celé střední Evropě. Až do roztržky kolem ruské agrese proti Ukrajině polská vláda PiS podporovala maďarského autoritáře Viktora Orbána a blokovala vše, co by mu mohlo uškodit.

Čtěte také

A dokonce i poté, co se vláda PiS s Orbánem kvůli Rusku rozhádala, drželo Polsko nad Maďarskem ochrannou ruku a bránilo Evropské unii ve snahách dosáhnout v Maďarsku návratu plné demokracie.

Tohle všechno a mnohé jiné se teď po polských volbách začíná zásadně měnit. Právo a spravedlnost dokázalo i na potřetí vyhrát parlamentní volby, ale zůstalo příslovečným kůlem v plotě.

I po ztrátě vládní moci zůstane Právu a spravedlnosti důležitý post prezidenta obsazený Andrzejem Dudou. Z něho dokáže, pokud Duda bude chtít, ještě trochu brzdit polské a tím i středoevropské změny k lepšímu. Ale i kdyby to dopadlo úplně špatně, za dva roky Duda ve funkci končí.

Luboš Palata

Možná si teď řeknete, jaká změna ve střední Evropě k lepšímu, když se na Slovensku pod nacionalistickou protiukrajinskou vlajkou vrátil k moci Robert Fico. Jenže stačí základní matematika. Aby bylo jasné, že i tak na tom bude střední Evropa lépe, než byla. Třeba v poměru počtu obyvatel Polska a Slovenska. Tedy asi osm ku jedné. Tomu se i ve fotbale říká totální výhra.

Autor je evropským editorem Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio