Luboš Sluka

hudební skladatel (nar. 1928)

Narodil se v rodině amatérského hudebníka Antonína Sluky, což ho od dětství přivedlo k hudbě a ke hře na klavír. Nejprve však pracoval v rodném Opočně jako typograf a byl sbormistrem tamních pěveckých spolků. Na Pražskou konzervatoř vstoupil až ve dvaadvaceti letech.

Mezi léty 1950–1955 se učil dirigování u Bohumila Špidry a Aloise Klímy, hru na bicí nástroje u E. Špačka, kompozici se věnoval ve třídě Františka Píchy a Miroslava Krejčího. Po absolutoriu pokračoval ve studiu skladby na hudební fakultě AMU, kde byl žákem Jaroslava Řídkého, od roku 1956 přešel k Pavlu Bořkovcovi. Studoval také filmovou a scénickou hudbu u Václava Trojana.

Krátce byl zaměstnán jako hudební dramaturg České televize (1962–1963). Byl spoluzakladatelem a šéfredaktorem nakladatelství Českého hudebního fondu Panton (1969–1976), kde propagoval zejména tvorbu Bohuslava Martinů. Působil jako spolupracovník při ozvučování některých animovaných filmů Jiřího Trnky ve studiu Bratři v triku. Od roku 1977 se věnuje skladatelskému povolání.

Slukovo dílo zahrnuje orchestrální a komorní tvorbu, skladby pro sólové nástroje, písně a sborové skladby. Jeho hudební jazyk vždy zůstává rozšířeně tonální, někdy bývá označován za autora navazující typem své invence na Janáčka. Je autorem hudby k několika stovkám krátkometrážních filmů, celovečerním filmům a televizním inscenacím. Bohatá je také jeho tvorba pro děti (např. Klavírní školičky pro děti předškolního věku), píše i muzikály a populární skladby.

Tituly k pronájmu - viz Kompletní katalog skladeb

Tituly k prodeji:
Z Východních Čech

Pro nákup hudebnin navštivte e-shop Radiotéka.cz