Má to být světová senzace. Rakouský Linec oslaví ve velkém stylu výročí narození skladatele Antona Brucknera

9. říjen 2023 16:03

Češi mají svého Bedřicha Smetanu, Rakušani zase Antona Brucknera. Obě země oslaví v roce 2024 dvousté výročí narození hudebních velikánů. Hornorakouský Linec žije oslavami svého rodáka už teď. Díla hudebního skladatele, který se narodil na předměstí Lince a je pochovaný v nedalekém klášteře Sankt Florian, právě zní na Brucknerfestu.

Mezinárodní hudební festival Brucknerfest v Linci připomíná a oslavuje osobnost Antona Brucknera každý rok na podzim. Připravuje ho tým, který sídlí v Brucknerhausu, koncertním domě na břehu Dunaje v Linci.

V jeho čele stojí už několik let umělecký ředitel Dietmar Kerschbaum. „Brucknerfest 2024 by měl být skutečnou světovou senzací. Rozhodli jsme se, že to bude dárek velkému skladateli. Uvedeme všech jedenáct symfonií Antona Brucknera, přizveme přední světová tělesa, interprety a dirigenty a chceme, aby díla zazněla v historicky poučené interpretaci. Abychom dosáhli zvuku romantismu, abychom se při jejich poslechu opravdu přenesli do doby jejich vzniku,“ říká.

Velký sál Brucknerhausu v Linci

Oslavy dvoustého výročí narození slavného rodáka budou nejen hudebně velkorysé. „Chceme nabídnout symbiózu zvuku 19. a 21. století, ukázat, jak se zvuk vyvíjel, a v tom jistě budou nepřekonatelní Vídeňští filharmonikové s dirigentem Christianem Thielemannem,“ vybírá Dietmar Kerschbaum z připravovaného programu.

„Ale skutečnou špičkou by mělo být slavnostní zahájení 4. září, což je den Brucknerova narození, kdy v jeho rodném Ansfeldenu zahraje na obří venkovní scéně Clevelandský orchestr řízený Franzem Welserem-Möstem. Chtěli bychom nabídnout skutečný gesamtkunstwerk, tedy spojení všech druhů umění,“ dodává.

A ještě jedno výročí se Brucknerovskými oslavami potkává – Brucknerhaus oslaví příští rok 50 let od svého vzniku. „23. března 2024 zazní po padesáti letech úplně stejný program se stejným orchestrem jako v roce 1974. Zahrají Vídeňští filharmonikové, bohužel už ne s Herbertem von Karajanem, ale se Zubinem Mehtou,“ uvádí umělecký ředitel Dietmar Kerschbaum.

Čtěte také

Rok 2024 bude nejen v Linci, ale v celém Horním Rakousku jedním velkým Brucknerovským festivalem. Neomezí se ale jen na koncerty, nabídne i programy pro školy nebo besedy o hudbě a víře, loutkové divadlo nebo tanec.

Festival AB 2024 chce podle uměleckého ředitele Norberta Trawögera připomenout slavného rodáka i po dvou stech letech jako inspirativní osobnost pro všechny generace. „Spolupracujeme třeba s Ars Electronica Center, to je moderní muzeum spojující umění a elektroniku, to bude opravdu taková avantgarda – Anton elektronický,“ zve.

„Nezapomínáme ale ani na sport a na pohyb. Bude běh Antona Brucknera, připravujeme pěší stezku, která propojí Ansfelden a Sankt Florian a která vede dosud krásnou přírodou a lesy. Chystáme se také na Šumavu, prostě chceme vykročit do celého Horního Rakouska, odkud Anton pocházel a kde jsou kořeny jeho hudby,“ doplňuje.

Oslavy začnou hned 1. ledna slavnostním Novoročním koncertem Brucknerova orchestru ve velkém koncertním sálu Brucknerhausu. Kromě děl rakouského rodáka na něm zazní i skladby dvou českých oslavenců – Bedřicha Smetany a Leoše Janáčka.

Spustit audio

Související