Mahmúd Abbás podniká kroky k zastavení násilností

25. leden 2005

Nástupce zesnulého palestinského vůdce Jásira Arafata Mahmúd Abbás je ve funkci předsedy palestinské samosprávy teprve deset dní, ale ujal se jí s rychlostí a rázností, které všechny překvapily. Zásah proti teroristům a snaha o zlepšení izraelsko-palestinských vztahů se od něj očekávaly.

Pouhé dva dny před jeho inaugurací však došlo k atentátu na hraničním přechodu Karni v pásmu Gazy, který si vyžádal šest mrtvých, další útok na vojenském stanovišti Guš Katif připravil o život jednoho Izraelce a ostřelování izraelských měst raketami Kásam ještě zesílilo. Izraelská vláda uzavřela všechny hraniční přechody v pásmu Gazy a přerušila styky s palestinskou samosprávou a optimismus začal Izraelce pomalu opouštět.

Abbás však nemarnil čas. Jakmile se ujal funkce, nařídil, aby bylo v pásmu Gazy rozmístěno 8.000 palestinských policistů s rozkazem zabránit všemi prostředky odpalování raket na Izrael. A v pondělí se v severní oblasti skutečně vyskytovaly až tři tisíce ozbrojených příslušníků palestinských bezpečnostních složek, kteří hlídali prostor. Vítali je nejen obyvatelé palestinských měst, ale také členové hnutí Fatah, kteří jim rozdávali květiny na znamení podpory palestinské samosprávy a ochoty k příměří. Místa, odkud se odpalovaly střely Kásam, jsou uzavřena a vstup je povolen pouze majiteli pozemku.

Palestinští policisté se objevili i na vojenských stanovištích v pásmu Gazy, kde kontrolují projíždějící vozy. Podle izraelského deníku Jerusalem Post je změna patrná na první pohled; jakmile nějaký Izraelec překročí hranice, dostane ozbrojený palestinský doprovod, který má dohlédnout, aby se mu nic nestalo. A v pásmu Gazy panuje už šestý den klid, útoky ustaly a na izraelská města nebyla vypálena jediná raketa.

Abbás také nařídil vyšetřování útoku v Karni a propustil ředitele hraničního přechodu, který teroristům umožnil provedení sebevražedného atentátu. Především však Abbás už minulé úterý zahájil rozhovory s teroristickými skupinami o příměří; i když zatím všeobecného klidu zbraní nedosáhl, v sobotu souhlas s přerušením násilností na jeden měsíc potvrdily Brigády mučedníků od Al-Aksá a dvě menší uskupení. Obě hlavní organizace, Hamas a Islámský džihád, sice nedělní zprávu o dohodě popřely, ale připustily, že by s příměřím za určitých podmínek mohly souhlasit.

Nyní údajně čekají na vyjádření vůdců v Damašku. Abbás v neděli večer v palestinské televizi sebevědomě prohlásil, že dohoda o všeobecném příměří bude uzavřena v nejbližších dnech. Pomůže mu v tom i Egypt, kde by měly rozhovory pokračovat. Za zmínku stojí i nedávno vydaný nový dokument, ve kterém Hamas poprvé za dobu své existence připouští možnost vytvoření palestinského státu s hranicemi z roku 1967 a Jeruzalémem jako hlavním městem, a nepožaduje pouze totální zničení židovského státu.

Hlavní však je, že v praxi všechny teroristické organizace, včetně Hamasu a Islámského džihádu, po Abbásově rozhodnutí rozmístit bezpečnostní síly zastavily veškeré ozbrojené operace v pásmu Gazy.

Pozoruhodné není jen Abbásovo razantní počínání a viditelné výsledky jeho kroků, ale i to, že za ně zatím po Izraeli nepožadoval jedinou protislužbu. Během neuvěřitelně krátké doby ukázal Izraeli, že je seriózním partnerem k jednání, s více než dobrou vůlí zastavit násilí, i když jen formou přesvědčování teroristů, a nikoli vojenským zásahem. Izraelská vláda se sice zatím zdržela oficiálních projevů chvály, ale neoficiální hodnocení Abbásova počínání nešetří superlativy - podle jednoho nejmenovaného vládního činitele Abbás "překonal veškeré očekávání". Taková konkrétní opatření proti terorismu Palestinci nepřijali nejméně čtyři roky a možná i deset let.

Mahmúd Abbás však bude po svých gestech dobré vůle vůči Izraeli potřebovat něco na oplátku a izraelské kroky budou muset být velmi viditelné. Vláda ještě nic neslíbila, ale ministr národní infrastruktury Binjamin Ben-Eliezer potvrdil, že pokud palestinské útoky ustanou natrvalo, Izrael zastaví cílené atentáty, vojenské preventivní operace a další protiteroristické akce. Zapotřebí však toho bude mnohem víc; Izrael bude muset Palestincům ukázat, že se jim přerušení násilností vyplatí. Ve středu přijede obě strany podpořit americký zmocněnec pro Blízký východ William Burns a rovněž lze očekávat, že pokud klid zbraní vydrží, izraelská vláda obnoví kontakty s palestinskou samosprávou. Pak by se mohla brzy uskutečnit i osobní schůzka premiéra Ariela Šarona s Abbásem.

Existuje ovšem i řada pochybností i otázek. Co když se Abbásovi nepodaří přesvědčit teroristy k příměří? Co když mu Spojené státy a Izrael neposkytnou takovou podporu, jakou potřebuje? Co když zase propuknou útoky a ostřelování a Izrael se znovu uchýlí k odvetným akcím? Je skoro jisté, že tu a tam někdo křehký klid zbraní poruší. Pak bude velmi záležet na uvážlivosti Izraele, zda se vyvaruje odplaty a nezavdá příčinu k rozpoutání větších bojů. Mahmúd Abbás už ukázal velkou osobní statečnost, rozhodnost a dávku diplomatického umu. Brzy však bude řada na Izraeli. I když je šest dní klidu jistě příliš krátká doba na zásadní rozhodnutí, neměl by s konkrétním oceněním Abbásovy vstřícnosti čekat příliš dlouho.

Spustit audio