Makedonie - řeč

2. srpen 2001

Z Makedonie konečně přišla nějaká optimistická zpráva. Předáci makedonských a albánských stran dospěli k dohodě o tom, jaké postavení v zemi by v budoucnu měla mít albánština. V oblastech, kde žije nejméně dvacet procent Albánců, by se měla stát druhým oficiálním jazykem.

Bude také akceptována v parlamentu, nikoli ovšem ve vládě, kde jediným oficiálním jazykem zůstane makedonština. Je symbolické, že bez domluvy o řeči nebylo možné ani v situaci hrozící občanské války přejít k diskusi o čemkoli jiném. Podstatou většiny sporů je od stavby Babylonské věže neporozumění. Zmatením jazyků je podle tradice člověk potrestán. Chválit tedy rozmanitost jazyků jako kulturní bohatství je spíše cnost z nouze než racionální úvaha.

Podle studie, kterou dnes přináší britský časopis Nature, dosáhne počet lidí na této planetě vrcholu v roce dva tisíce sedmdesát, kdy lidí bude devět miliard. Autoři studie soudí, že na tomto čísle se růst populace zastaví, snad i začne klesat a současně lidstvo zásadně zestárne. Oproti dnešku, kdy je pouze deset procent lidí starších šedesáti let, bude prý za sedmdesát let lidí přes šedesát až 34 ze sta. Vědci hovoří o tom, že stárnutí populace lidstvo zasáhne, nikoli postihne. Z toho lze vytušit, že prognózu sestavili optimisté, kteří si nepřipouštějí globální konflikty a krize.

Předpokládají asi, že lidstvo najde způsob, jak se domluvit, překonat prokletí jazyků, které nás rozdělují, protože činí podezřele jinými. Informace z mírových jednání v Makedonii je v této souvislosti inspirativní. Jestliže zmatení jazyků neumíme odstranit, můžeme řeč svých sousedů učinit oficiální. Pak je šance zestárnout.

Spustit audio