Malá paměť. Z memoárové knihy českého spisovatele, dramatika a humoristy Benjamina Kurase

24. březen 2021

V roce 1968 emigroval do Velké Británie, kde konvertoval k judaismu. Po sametové revoluci začal publikovat v řadě českých periodik a vyšlo mu i několik knih v češtině. Patří mezi výrazné kritiky Evropské unie, multikulturalismu, islamismu a socialismu – Benjamin Kuras. Poslechněte si jeho Osudy v autorské interpretaci. Premiéru naleznete on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Účinkuje: Benjamin Kuras
Připravila: Vladimíra Bezdíčková
Režie: Dimitrij Dudík
Premiéra: 15. 3. 2021

Tento memoár bude ani ne tak psaní o životě, jako psaní o psaní. O událostech a lidech, kteří ze mě nějakým způsobem uplácali spisovatele. Taky trochu o tom, co a nač spisovatelství je a proč je někdo dělá, píše ve své knize Malá paměť spisovatel, dramatik, překladatel a publicista Benjamin Kuras. Své čtenáře provází důležitými událostmi své dosavadní životní dráhy. V knize zachycuje svá olomoucká studia, srpen 1968, následnou emigraci do Londýna i působení v BBC. Zároveň se pouští do psaní her a textů v angličtině, poznává důvěrně anglické divadlo, cestuje po Evropě i Izraeli a potkává řadu inspirativních osobností.

Benjamin Kuras: Malá paměť

Máme svobodu věřit, čemu chceme.
Benjamin Kuras

Po převratu v roce 1989 volí vstup do postkomunistického Česka a českého písemnictví, což vnímá ne jako návrat domů, ale jako novou pozvolnou emigraci do neznámé země. Vzpomíná také na inspirativní osobnosti, které mu vstoupily do života a přiměly ho ke psaní. Čtenáře rovněž seznamuje se svými názory a pohledy na současnou situaci ve světě. Své postřehy nikomu nevnucuje a jak sám říká: Máme svobodu věřit, čemu chceme.

autoři: Vladimíra Bezdíčková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.