Mám rád opravdové sci-fi, ne fantasy – to ani nedovedu číst, natož abych ho psal, říká Ondřej Neff

4. říjen 2023

Český spisovatel science fiction a novinář vypráví nejen o počátcích internetu, mluví o tom, co obnáší literární práce a že nemá smysl příliš se zaobírat malichernostmi a osobními spory.

Připravila: Jan Herget
Zvukový mistr: David Dibelka
Natočeno: 2023

Myslím se, že se kolem sociálních sítí dělá zbytečný humbuk. Myslím, že jejich dopad je uměle zveličovaný tradičními médii.

„Záleží na tom, co člověk píše. Já jsem profesionál, takže když mě posadíte v tramvaji a dáte mi na klín notebook, tak vám napíšu článek. Naprosto bezpečně, i kdyby se kolem mě dělo cokoli. Ale když se píše próza, neřku-li román, tak na to chce neustále myslet a určitá ritualizace je nezbytná,“ říká v Momentech novinář a spisovatel Ondřej Neff.

 

Momenty. Poslechněte si rozhovory s osobnostmi českého kulturního života ve vltavském podcastu.

Výběr silných momentů ze setkání s osobnostmi přináší reflexi jejich tvůrčího života i zamyšlení nad obecnějšími tématy. Mimořádní lidé z nadhledu svého věku hovoří o tom, co prožili, co je naplňuje, s čím se těžko smiřuje i o tom, co je v dnešním světě znepokojuje.

Podcasty Českého rozhlasu Vltava poslouchejte na webu Vltavy, v aplikaci mujRozhlas a na dalších podcastových platformách.

autor: jht
Spustit audio

Související