Manželé zpestřují výlety s dětmi vlastními pohádkami. Přetavili je na podcast

23. září 2023

Manžele Strejčkovi z České Třebové vytvořili unikátní projekt Pohádková místa v Česku. Na stejnojmenném webu tak lidé najdou pohádky, které se vážou k určitým místům na Českotřebovsku, jeho okolí i ve vzdálenějších částech republiky. Manželé je navštívili se svými dětmi a ke každému vymysleli příběh.

Některé pohádky si pamatovali autoři ještě z vyprávění od rodičů, jinak vznikaly z  vyprávění jejich dětem. Vypravěčem byla především paní Jaroslava Strejčková. „Já jsem byl často u toho vyprávění a obdivoval jsem svoji ženu, jak dokáže z patra vyprávět dětem pohádky,“ říká pan Strejček.

Za pohádkou na Peklák i ke Kozlovu

Rozhodli se pohádky namluvit a připoutat je k určitým místům. „Ano, v České Třebové je to např. park Javorka, kde manželka vymyslela pohádku O vodníkovi a dřevěné panence. Dále máme pohádku k Pekláku, také k nedalekému kopci ke Kozlovu, další pohádka je trochu dál od České Třebové, ale pořád to počítáme k okolí, ta se vztahuje ke Králově zahradě a potom nedaleké Psí kuchyni,“ říká Jindřich Strejček.

Manžele Strejčkovi z České Třebové vymýšlí pro děti pohádky

Manželé s dětmi hodně cestují, a tak vymysleli pohádky i pro další místa v České republice. „S dětmi podnikáme výlety a chtěli jsme obohatit příběhy. Jako první jsme začali s pohádkou vztahující se k zámku v Litomyšli. Potom máme pohádku k Děčínu, k Pastýřské stěně a k propasti Macocha,“ říká Strejček.

Aby projekt mohli uskutečnit, měli podmínku, že se do něj musí zapojit i jejich děti, aby to byla společná aktivita rodiny. „Mně se u toho líbí, že jsme u toho spolu a že je u toho legrace,“ říká nejstarší dcera Amálka.

V nejbližší době se rodina Strejčkových chystá namluvit také pohádku, která se váže k českotřebovské rotundě sv. Kateřiny.

Drak na Kozlovském kopci
Spustit audio

Související