Marek Orko Vácha: Pandemie odhalila absenci důvěry v politiky, systém i středoškolskou biologii

7. listopad 2021

Pandemie covidu-19 ukázala, že když je český národ v krizi, dokáže táhnout za jeden provaz, oceňuje kněz a etik Marek Orko Vácha. Projevily se ale velké rezervy v oblasti důvěry v politiky, politický systém a demokracii. „Je dobře, že politici zjistili, že důvěra není nic, co se dá koupit – můžete ji velmi lehce zničit, ale obnovit ji bude trvat desítky let,“ soudí a podotýká, že skupinu lidí odmítajících vakcíny tvoří dnes zejména lidé, kteří nemají důvěru v systém.

Koronavirová krize skutečně odhalila některé problémy v celé své nahotě, domnívá se religionista David Václavík z brněnské Masarykovy univerzity: 

Čtěte také

„Ukázalo se, že celá řada prvků systému funguje, například věda. Na druhou stranu se ale ukázaly i nedostatky. Třeba že vzdělávací systém asi nefunguje úplně optimálně, protože velmi snadno podléháme různým fámám.“

Vácha připomíná, že pokud jde o nedůvěru v otázkách pandemie, jde o víc než o politiku.

„Ukázalo se, že jsou lidé, kteří nevěří ani středoškolské biologii a odmítají vakcíny. To je přitom jedna z důležitých složek řešení problému. Další jsou třeba roušky,“ upozorňuje přednosta Ústavu etiky a humanitních studií 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Religionista: Nechci situaci, jaká je v Polsku

Obavy do budoucna v Davidu Václavíkovi vyvolávají vyhrocené konflikty, které se projevily například v kampani před volbami do sněmovny. „Podle mě to nevěstí nic dobrého. Něčím mi to připomíná situaci, kterou znám z Polska a ve které bych určitě nechtěl, aby se naše společnost ocitla.“

Čtěte také

Upozorňuje také na nedávné sociologické průzkumy, z nichž vyplývá, že klíčové složky české společnosti dlouho nežily pospolu, ale vedle sebe a vzájemně se neposlouchaly. Tyto skupiny lidí teď nejsou schopné vzájemně komunikovat.

„Častokrát jakékoli sdělení není formou ‚já vám řeknu něco, abyste mi rozuměli a pak se s tím dalo něco dělat‘. Jde spíš o formu nějaké konfrontace a snahy ubít toho druhého argumenty.“

Politici naprosto pragmaticky kopírují agresivní styl, protože vidí, že to lidi bude mobilizovat a přinese jim to hlasy.
David Václavík

Velmi dobře je to vidět právě ve zmíněných volebních kampaních, dodává religionista:

„Politici vlastně naprosto pragmaticky kopírují tento agresivní styl, protože vidí, že to lidi bude nějakým způsobem mobilizovat a přinese jim to hlasy. V tom vidím obrovskou zodpovědnost politiků, možná dokonce ještě větší než v tom, že mají čas od času pocit, že jsou nejchytřejší a neposlouchají odborníky.“

Víme, že umírají lidé. Tak proč?

Najednou se ukázalo, že svoboda, na kterou je možná náš národ s ohledem na historii extrémně citlivý, má i druhou stránku, a tou je odpovědnost, upozorňuje kněz a etik Vácha:

Čtěte také

„Máme tady chorobu, která zabíjí, o níž všichni víme, že může vyústit v těžkou infekci plic a dokonce smrt, že už na ní v České republice zemřelo třicet tisíc lidí a celosvětově čtyři miliony. Přesto – a teď mi vysvětlete proč – jsou lidé, kteří odmítají nosit roušky a kteří se odmítají očkovat.“

Vácha připomíná, že jeho generace nedůvěru v „ty nahoře“ prakticky sála s mateřským mlékem. Nejde ale jen o komunistickou minulost, domnívá se. Politici desítky let zasévali vítr a teď sklízí bouři a důvěře ve stát neprospívá ani vrávorající prezident nad korunovačními klenoty, připomíná osm let staré záběry prezidenta Zemana.

„Když potom přijde pandemie a politici náhodou řeknou něco, co dává smysl, tak my už jim a priori nevěříme.“

I přes to všechno by ale Marek Orko Vácha rád vyjádřil naději v mladé lidi, kteří podle jeho názoru jasně projevili ochotu dělat něco pro druhé.

Jak mohou na pandemii reagovat církve a musí být krize vnímána vždy negativně? Poslechněte si celý audiozáznam debaty Vertikály Evy Hůlkové.

V první části Verikály uslyšíte o setkání amerického prezidenta Joea Bidena s papežem Františkem. Charita se připojila k akci Milostivé léto a vyhlásila sbírku na pomoc zodpovědným dlužníkům. Věřící ve francouzském Calais protestují proti tomu, jak vláda zachází s migranty. A mluvit se bude i o postojích k očkování v židovské obci. Moderuja Naděžda Hávová.

autoři: Eva Hůlková , marz
Spustit audio

Související