Máte rádi silvestra? Na souostroví Samoa ho můžete oslavit hned dvakrát. Mohou za to časová pásma

Až vám bude někdo vyprávět, co zažil na silvestra roku 1994 na Kiribati, nevěřte mu. Takový den totiž nikdy v malém pacifickém státě nenastal. Země den tehdy přeskočila, aby se dostala na druhou stranu datové hranice. Obyvatelé ostrova tak příchod Nového roku slavili už třicátého prosince, který o půlnoci přešel do prvního ledna.

Kiribati v roce 1979 získalo jako tehdy britská kolonie nezávislost a s tím i několik ostrovů, které se nacházely na druhé straně datové hranice.

Jeden soused měl neděli, druhý pondělí

Když spolu chtěli komunikovat, mohli pouze čtyři dny v týdnu, pakliže víkend byl volný. Jedni měli pondělí a druzí neděli,“ vysvětluje doktor Miroslav Šobr z katedry fyzické geografie a geoekologie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. Rozdíl v datu vychází z toho, jak fungují časová pásma.

Čtěte také

Středem časových zón je nultý poledník, který prochází Královskou observatoří v Greenwichi na předměstí Londýna. Na východ a západ od něj je dvanáct časových pásem. Na jedné straně je tedy o dvanáct hodin více než v Londýně, na druhé straně o dvanáct hodin méně. Výsledkem je právě čtyřiadvacetihodinový rozdíl.

Kiribati ale dokonce leží v časových pásmech +13 a +14, posunul datovou hranici ještě o kousek dál: Je to dobrý pocit. Právě nám skončil ceremoniál, který posun do jiné čas roviny připomínal,“ hodnotil celý krok tehdejší premiér Samoy Tuila'epa Sailele Malielegaoi.

Večer silvestr, ráno silvestr

Samoa se přes datovou hranici přesunula kvůli obchodnímu partnerovi, Novému Zélandu. Hned vedle Samoy leží americká Samoa, která je od té doby na druhé straně datové hranice.

Když bychom byli jednatřicátého prosince na ostrově Samoa na východní polokouli, oslavíme silvestra. Ráno prvního ledna se vzbudíme, sedneme na trajekt, který nás převeze zhruba 50 kilometrů na americkou Samou – a budeme mít jednatřicátého prosince ráno,“ usmívá se doktor Šobr.

Podobnou možnost oslavit Nový rok nabízí jako luxusní službu i některé cestování kanceláře. Většinou ale jde o leteckou cestu mezi většími městy.

autoři: Jakub Lucký ,
Spustit audio

Související