Mayová utrpěla obrovskou prohru. Její kariéra skončí, jakmile najde řešení, říká expertka

17. leden 2019

Britská vláda ve středu večer ustála hlasování o nedůvěře. Premiérka Theresa Mayová tak bude dál určovat směr diskuze o brexitu.

Mayová vystoupila s projevem před svým sídlem v Downing street. Uznala, že její dohoda byla poražena velkou většinou poslanců. Zároveň ale zopakovala, že má povinnost dokončit brexit, který si občané Spojeného království odhlasovali v referendu. Na řešení situace hodlá spolupracovat s ostatními stranami.

Poslanci odmítli mou dohodu a dali najevo, co si nepřejí. Teď musíme konstruktivně jednat o tom, co si přejí.
Theresa Mayová

Termín vystoupení z Evropské unie je stanoven na 29. březen. A právě jeho odložení nebo zahájení diskuze o druhém referendu by vládě mohlo zajistit podporu ostatních stran.

Ondřej Konrád: Mayová asi není železná, ale dost houževnatá

Teresa Mayová při projevu k médiím, 16. ledna 2019

Je to jako s tím slavným nerozmotatelným uzlem antického krále Gordia. Akorát zatím ani vidu ani slechu po nějakém Alexandrovi nebo Alexandře s mečem v ruce. A že by někoho tak přímočarého Británie momentálně potřebovala jako sůl.

„Mayová má čtyři nebo pět dnů, než bude muset opět předstoupit před parlament. Doufá se, že nalezne konsenzus mezi parlamentními stranami. Podle mě je to ale velmi nepravděpodobné,“ myslí si Johana Kudrnová z FSV UK.

Připomíná, že dohodu, kterou Mayová vyjednala, nepodpořily dvě třetiny poslanců, a to včetně velké části konzervativců. „Je to obrovská prohra. Nejsem si jistá, proč toto utrpení pro celou Británii dál a dál prodlužuje,“ dodává.

Skutečný konec kariéry Mayové podle ní přijde až ve chvíli, kdy se jí nebo parlamentu podaří najít nějaké řešení. „Buď Británie vystoupí bez dohody, nebo bude druhé referendum, čemuž se chtějí vyhnout. Případně se dohodne s labouristy a dohoda se změní tak, že Británie zůstane v celní unii. To ale Mayová razantně odmítá,“ přibližuje expertka.

Velkorysá nabídka

Pro případ brexitu bez dohody už česká vláda navrhla zákon týkající se záruk pro britské občany, který britský velvyslanec Nick Archer označil za ten vůbec nejvelkorysejší, s nímž jakákoli členská země EU přišla.

Čeká nás tvrdý brexit, odhadují europoslanci Poc (ČSSD) a Zahradil (ODS)

Evropská unie a brexit

Velká Británie i sama Evropská unie procházejí zatěžkávací zkouškou jednání o brexitu. Poté, co britský parlament odmítl brexitový plán premiérky Mayové, se neví, co se bude v ostrovním království dít dál.

„Nevidíme důvod k tomu situaci eskalovat a britské občany trestat za to, jak se rozhodli v referendu. Jde nám hlavně o naše občany, a pokud chceme, aby se k nim Velká Británie chovala velkoryse, musíme se velkoryse chovat k občanům britským,“ vysvětluje ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Návrh spočívá v zavedení přechodného období do konce roku 2020, během kterého by se na britské občany nadále pohlíželo jako na občany Evropské unie, pokud jde například o uzavírání manželství, nabývání občanství, získávání trvalého pobytu a podobně.

Hamáček očekává, že podobně se zachová i britská strana. Je prý totiž i v zájmu Spojeného království, aby nedošlo k hromadnému exodu pracovníků ze střední a východní Evropy, čemuž prý nasvědčují i dokumenty britské vlády.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související