Medaili Za zásluhy obdržel Petr Nováček, analytik a komentátor Českého rozhlasu

28. říjen 2020

Prezident České republiky Miloš Zeman ocenil politického komentátora, novináře a historika Petra Nováčka medailí Za zásluhy. Dlouholetého pracovníka Českého rozhlasu znají posluchači z vysílání stanic Český rozhlas Radiožurnál a Český rozhlas Plus, kde komentuje vnitropolitické události, které souvisejí mimo jiné s politickými stranami, ústavními institucemi nebo volbami.

„Jestli je mezi novináři osobnost, která si zaslouží obdržet státní vyznamenání, pak je to bezpochyby dlouholetý komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček. Srdečně mu k udělení této pocty gratuluji. Jeho bravurní komentáře vnitropolitického dění patří k ozdobám vysílání stanic Radiožurnál a Plus. Vždy jsem obdivoval jeho výjimečné analytické schopnosti i to, jak k našim posluchačům díky své úžasné paměti dokáže hovořit bezprostředně ‚spatra‛, nikoliv ‚z papíru‛,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Petr Nováček, mimořádná osobnost české novinářské obce, působí v Českém rozhlase od konce devadesátých let. Při příležitosti 34. ročníku festivalu mezinárodní rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio v roce 2018 uvedl generální ředitel René Zavoral Petra Nováčka do Síně slávy Českého rozhlasu za přínos v oblasti domácí publicistiky. Držitel Ceny Ferdinanda Peroutky a Ceny Opus Vitae, kterou mu udělila Nadace Českého literárního fondu za celoživotní přínos, vystudoval historii a češtinu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Spustit audio