Merkelová a CDU

4. červenec 2006

Předsedkyně strany CDU v Německu a zároveň kancléřka Angela Merkelová chce svou stranu modernizovat, aby k ní připoutala nové voliče. Jenže její snaha o korekturu image narazila u konzervativního křídla na odpor.

0:00
/
0:00

Opozice proti paní kancléřce má velkého spojence i v bývalém kancléři Helmutu Kohlovi, jehož prestiž v politickém světě v posledních měsících zase stoupá.

Německý zpravodajský týdeník Der Spiegel připomíná, že Angela Merkelová byla od samého počátku své stranické kariéry trochu jiný typ, než jsou staří členové strany, a to nejen proto, že pochází z bývalé NDR. Se svým manželem dlouho žila, aniž se vzali, byla pro větší práva homosexuálů a lesbiček v době, kdy většina příslušníků této strany nemohla slovo homosexuál ani vyslovit, protože se jim dělalo špatně od žaludku. A navíc vždy tvrdila, že ženy se nemusí omlouvat, když se rozhodnou pro kariéru místo pro děti.

Podobně se chová i v politice a ve své straně CDU zastává pozici, která není úplně v souladu se základním programem. Například již po roce jako ministryně v Kohlově kabinetu navrhla, aby i řádně neoddané rodiny byly daňově zvýhodněné. V poslední době se její návrh zase objevil na scéně a tentokrát má větší prostor pro to, aby ho prosadila. K překvapení jak koaličních partnerů SPD, tak i své strany nechala na toto téma promluvit generálního sekretáře CDU Ronalda Polla, který prohlásil, že by se vláda měla starat o všechny rodiny stejně, ať mají oddací list nebo ne. Je to vlastně jeden z dalších návrhů, které vyšly z dílny CDU, které by německý občan normálně očekával spíše od sociálních demokratů či od zelených. Před časem už odsouhlasila vláda, že může podporu na dítě dostat i muž, který po narození zůstane doma. A podobně je tomu i s takzvaným antidiskriminačním zákonem, podle kterého není možné někoho znevýhodňovat kvůli jeho náboženství či sexuální orientaci.

Dle odborníků tyto kroky nejsou žádnými nahodilými gesty, ale paní Merkelová se snaží o modernizaci nejen celé německé společnosti, ale i své strany a snaží se oslovit úplně nové voličské skupiny. Jinými slovy CDU orientuje tak, aby na svou stranu přetáhla i tradiční voliče levice. Chce aby její strana byla méně konzervativní a méně ideologická. Neměla by být cítit kyselým zelím a na vizitce mít stařičké slavnosti ostrostřeleckých spolků. Paní Merkelová by si přála, aby její strana vypadala více velkoměstsky a světově. Ráda by z CDU odpárala provinční kolorit.

Podle analytiků má paní kancléřka šanci hlavně získat mladé a vzdělané ženy, které jsou pragmatické a nehodlají se v životě vzdát kariéry a které dříve volily zelené. Dále by ráda získala asi 4,8 milionů těch, kteří spolu žijí bez oddacího listu a z nichž 1,8 milionů má děti, což je o 30 procent více než před deseti lety. Tento trend bude jistě dále pokračovat a počty neoddaných rodin budou nadále stoupat.

Podle paní kancléřky je tato strana schopná vládnout jen tehdy, když bude schopná oslovit i jiné voličské skupiny, než tomu bylo dříve. Kritici ale tvrdí, že naopak těmi kroky Merkelová ztrácí u těch skupin voličů, které CDU volily dříve, protože devět procent voličů chodí pravidelně do kostela a ti nebudou s těmito kroky souhlasit. To, co paní Angela Merkelová a její generální sekretář Pofalla pojmenovávají přizpůsobováním se změněným podmínkám života, mnozí staří straníci považují naopak za zradu na vlastních programových zásadách. A to je právě to, co si myslí i bývalý kancléř Helmut Kohl.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty http://www.rozhlas.cz/cro6/audio/ Radio na přání

Spustit audio