Merkelová dosáhla rekordní nedůvěry

23. červen 2010

Kdyby se konaly v neděli volby do Bundestagu pak by podle „Extratrendu německé veřejnoprávní ARD“ současná černo-žlutá koalice křesťanských unionistů a liberálu zcela propadla. Spokojenost s vládou vedenou Angelou Merkelová dosáhla rekordní nedůvěry, když 86 procent Němců není spokojeno s její prací. Takový negativní pohled vláda zaznamenala naposledy v březnu před šesti lety. Téměř polovina dotázaných je přesvědčena, že by černo-žlutá koalice neměla nadále pracovat a měla by uspořádat nové volby.

Čtvrtina pak žádá výměnu liberální FDP za sociální demokraty, čímž by vytvořila opět předchozí velkou koalici. Stejný počet si přeje pokračování současné vlády až do skončení legislativního období v roce 2013. Na dotaz, kterou z těchto možností je možno očekávat, třetina myslí nové volby, kolem 40 procent že vláda bude pokračovat ve své činnosti a pouhá necelá pětina že dojde k vytvoření velké koalice. Na propadu důvěry se především podílí liberální svobodná strana FDP. Ta má nejhorší výsledky od října 2003. S obtížemi by v neděli překročila pětiprocentní hranici pro vstup do Bundestagu, přičemž ještě před rokem získala více jak třikrát tolik. Unionisty by včera volilo 32 procent, sociální demokraty o tři procenta méně, Zelení by získali l7 a strana Levice 11 procent. S propadem důvěry veřejnosti současně vzrůstá neoblíbenost šéfů současné koalice spolkové kancléřky Angely Merkelové a jejího vicekancléře, ministra zahraničí Guido Westerwelleho.


S prací paní Angely je dnes spokojeno pouhých 40 procent Němců. To je pokles o osm bodů proti začátku tohoto měsíce. Je to strmý pád, když od začátku letošního května již ztratila 18 bodů. Guido Westerwelle má ještě horší výsledky. Od začátku měsíce ztratil čtyři body a dnes jej podporuje jen pětina voličů. Je to jeho nejhorší výsledek od ledna 2003 a tím se dostal do odpadového koše politiků. V čele hodnocení stojí ministr obrany 39letý Karl Theodor Maria Nikolaj Johan Jakob Philips Franz Josef Silvestr svobodný pán von a zu Guttenberg, s kterým je spokojeno 68 procent Němců. Na druhém místě jej následuje 52letá Ursula Gertruda von der Leyenová spolková ministryně pro rodinu, seniory, ženy a mládež s 56 procenty důvěry a na třetím s 48 procenty 68letý ministr financí Wolfgang Schäuble, všichni unionisté. Vzhledem k nastávajícím volbám nového spolkového prezidenta koncem tohoto měsíce je v popředí zájmu i průzkum postoje občanů k navrhovaným kandidátů.


Více jak 40 procent by při přímé volbě dalo svůj hlas kandidátu sociálních demokratů a Zelených, bojovníku za lidská práva Joachimu Gauckovi. Dolnosaský ministerský předseda Christiana Wulff, kandidát velké koalice, zaostává za svým soupeřem o deset procent a pouhá dvě procenta by dala svůj hlas kandidátce Levice Lukrecii Luise Jochimsenové. Jednotný pohled koho zvolit nemají ani volitelé velké koalice ve spolkovém shromáždění . V pátek oznámili tři liberální volitelé zastupující saskou FDP, že odevzdají hlas opozičnímu kandidátu Gauckovi. Liberálové v nejlidnatější spolkové zemi Severoporýni-Vestfálsku koketují s možností podpořit koalici sociálnímich demokratů se zelenými. Již delší dobu je vedení FDP vystaveno stále silnější vnitrostranické kritice. Hessenští liberálové dali jasně najevo, že nejsou spokojeni s berlínskou vládou. Katastrofický finanční stav ve zdravotnictví, který se prohlubuje nepostupující zdravotní reformou, nekonečná diskuse o zvýšení daní, spor o podporu automobilky Opel i nesouhlas kandidaturou Wullfa na prezidenta rozleptávají FDP. Jak poukazuje prestižní „Der Spiegel“ spolková kancléřka Angela Merkelová zklamala většinu Němců. Na základě ankety mezi vedoucími špičkami z oblasti podnikání, politiky a státní správy provedené Institutem pro demoskopii v Allensbachu jen šest procent je spokojeno s její činností.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání. Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas.

Spustit audio