Merkelové balíček ohrožuje vládní koalici

14. červen 2010

O víkendu proběhly ve Stuttgartu a Berlíně dvě mohutné demonstrace. Desetitisíce lidí vyšlo do ulic těchto velkoměst, aby protestovali proti odbourávání sociálních vymožeností prostřednictvím úsporného balíčku spolkové vlády. Stalo se tak po dvoudenním zasedání spolkového kabinetu. Ten oznámil sanaci státního rozpočtu úsporou ve výši 80 miliard euro do roku 2015. Počítá se přitom i s velkým omezením výdajů v sociální oblasti. Mají se především škrtnout přídavky na děti osobám dostávajícím sociální podporu a příspěvek na palivo nájemníkům, kteří dostávají podporu na zaplacení činží. Mají být odbourány též příspěvky na pojištění nezaměstnaných osob.


K masovým vystoupením proti vládnímu úspornému balíčku vyzvalo společenství „Nebudeme platit vaší krizi“, ke kterému patří více jak sto organizací a iniciativ, mezi nimi Německý odborový svaz DGB a opoziční politické strany sociálních demokratů, Zelených a postkomunistické Levice. V Berlíně pochodovalo na dvacet tisíc demonstrantů středem města pod transparenty s nápisy jako „Krize má jméno kapitalismus“, „Důchod musí stačit k životu“. Podle policejního mluvčího vrhali demonstranti kameny a láhve na policisty, přičemž několik jich bylo zraněno. Před historickou Červenou radnicí vystoupila mezi jinými nedávno zvolená nová předsedkyně strany Levice Gesine Lötzschová s hlavním požadavkem společenství zvýšit především daně bohatým.

Na demonstraci ve Stuttgartu podle policejních údajů bylo přítomno na 10 tisíc účastníků s plakáty požadujícími méně sociálních škrtů na úkor zdanění vysokých příjmů. Šéf spojených odborových svazů služeb VERDI Frank Bsirske vyhlásil odpor proti „antisociální a konjunktuře škodlivých škrtů vládní černo-žluté vládní koalice“ křesťanských stran a liberálů, jakož i proti odbourání solidarity v sociálním systému a proti jednostranné lobbyistické politice, která zatíží podniky a správní orgány. Jestliže Merkelová a šéf liberálů Westerwelle budou takto pokračovat, pak legitimita jejich vlády bude dále slábnout, prohlásil předseda největšího odborového svazu. Spolková kancléřka Angela Merkelová tato obvinění odmítá. Ve včerejším „Bild am Sonntag“ prohlásila, že neočekává žádné povstání proti její politice. Lidé vědí, že musíme šetřit, abychom odbourali dluhy. Současně znovu odmítla tvrzení, že úsporný balíček není sociálně vyrovnaný. Vedle nutných škrtů v sociální oblasti, je zasažena i ekonomika, úředníci a správa, prohlásila předsedkyně křesťanských unionistů CDU. Avšak podle posledního průzkumu 79 procent obyvatelstva považuje úsporný balíček za nevyvážený. Většina se obává sociální nespravedlnosti a odmítá především krácení důchodů a příspěvků na zdravotnické poplatky nemajetných rodin.

Není proto překvapivé, že za této situace ztrácí černo-žlutá koalice podporu. Podle politbarometru druhého německého televizního programu ZDF by v případě voleb, které by se konaly tuto neděli, dosáhli unionisté CDU/CSU nejhoršího výsledku od října 2006 na úkor sociálních demokratů a Zelených. Předseda sociálně demokratické poslanecké frakce v Bundestagu Frank-Walter Steinmeier se za této situace vyslovil pro vyhlášení předčasných voleb. Podle jeho názoru současná vláda zcela ztroskotala a stav v černo-žluté koalici představuje truchlohru. Mnozí z těch, kteří v roce 2009 jí dali hlas nyní toho hořce litují. Do karet nyní hraje Merkelové podle politologů mistrovství světa v kopané, které na sebe soustřeďuje pozornost široké německé veřejnosti od současných ekonomických problémů. V její prospěch hovoří nyní i rozhodnutí postkomunistické strany Levice nepodporovat v nastávajících volbách na spolkového prezidenta kandidáta sociálních demokratů a Zelených Joachima Gaucka. Tím vzrostla naděje, že spolková kancléřka prosadí 30. června hladce svého kandidáta Christiana Wulffa a zalátá tak trhliny chatrné černo-žluté koalice.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání. Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas.

Spustit audio