Merkelové cesta po Euroasii

19. červenec 2010

V neděli večer se vrátila německá spolková kancléřka s početným doprovodem ze své pětidenní cesty po Euroasii. Sešla se s nejvyššími představiteli Ruska, Číny a Kazachstánu. Hlavním cílem cesty, kterou zahájila Angela Merkelová v Jekatěrinburgu a ukončila v Astaně, bylo především upevnění politických a ekonomických vztahů s Ruskem a Čínou.


Pokud jde o Kazachstán, který v tomto roce předsedá Organizaci pro bezpečnost a spolupráci OBSE, šlo o první návštěvu kancléřky v této středoasijské zemi.

Cílem jednání v městě na Uralu v rámci německo-ruských vládních konzultací za účasti šéfky německé vlády a téměř poloviny jejího kabinetu bylo prohloubení vzájemného partnerství mezi oběma zeměmi. Ruská strana vedená prezidentem Dmitrijem Medveděvem zdůraznila zájem o úzkou spolupráci a oživení vztahů, které v poslední době nebyly již tak intenzivní jako v předchozích letech. Konzultací se účastnil i spolkový ministr zahraničí Guido Westerwelle, dopravy Peter Ramsauer, životního prostředí Norbert Röttgen, hospodářství Rainer Brüderle a ministryně vzdělání Annette Schavanová. V Jekatěrinburgu bylo přítomno 25 zástupců německého hospodářství s cílem uzavřít miliardové smlouvy.

Tak na příklad Siemens uzavírá dohodu o dodání 220-ti regionálních vlakových souprav v ceně přes 2 miliardy euro. Ruský prezident při této příležitosti vyzval německé podnikatele, aby se podíleli na modernizaci jeho země s tím, že je k tomu nyní dobrá příležitost. Vzájemné konzultace neprobíhaly však zcela bezkonfliktně. Konaly se přesně v den, kdy před rokem byla zavražděna obhájkyně lidských práv Natálie Estěmirovová, což mělo dopad na diplomatické vztahy mezi oběma zeměmi. Ruský prezident přislíbil urychleně vyřešit tento případ a bránit lidská práva a demokracii.

Merkelová, doprovázená ministrem životního prostředí Norbertem Röttgenem a šéfem německého odborového svazu DGB Michaelem Sommerem, poslanci Bundestagu a řadou vrcholových průmyslových managerů, pak zavítala do Pekingu. V současné době je v Číně zastoupeno 4.500 německých firem, které v minulém roce exportovaly zboží ve výši 36,5 miliardy euro. Po příjezdu šéfka spolkové vlády zdůraznila, že Německo chce své vztahy s Čínou vybudovat na zcela nových základech. Dohodla se s čínským premiérem Wen Ťia-pao, že se budou pravidelně každý rok scházet a stejně budou postupovat i rezortní ministři. Wen chválil čínsko-německé vztahy a označil je za zdravé, stabilní a dynamické. Jak se ukázalo, přečkaly mezinárodní finanční krizi. Sedíme ve stejném člunu, prohlásil a spolu s Merkelovou předložil komuniké o 28 bodech, které potvrzují kooperaci v politice, zvláště pak v ochraně klimatu, hospodářství, kultury a společnosti.

Konkrétně byla podepsána spolupráce v oblasti životního prostředí, a to především v úspoře energie a ve vybudování zařízení využívající obnovitelné zdroje energie. Dále se počítá s výměnou zkušeností v oblasti bezpečnosti nukleární energie, směřující k zabezpečení jaderných uložišť. Merkelová, která se setkala též s čínským prezidentem Chu Ťin-tchao, pronesla kritická slova na svobodu tisku v Číně. Jednání nejvyšších německo – čínských státníků se vyznačovala obzvláštní srdečností již vzhledem k tomu, že Merkelová zde oslavovala své 56. narozeniny. Dostala k nim od čínské vlády kopii stříbrné karafy na víno z doby dynastie Tang a prohlédla si v bývalém čínském hlavním městě Xian známou terrakotovou armádu.

Spolková kancléřka pak uzavřela svou pětidenní cestu v hlavním městě Kazachstánu Astaně, kde se sešla s prezidentem Nursultanem Nazarbajevem. Seznámila se také se situací v sousedním Kirgistánu, kde minulý měsíci došlo k etnickým nepokojům. Koncem října by se zde Merkelová měla zúčastnit vrcholového setkání 56 šéfů států a vlád v rámci konference OBSE.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání. Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas.

Spustit audio