Města v zimě pomohou lidem bez domova a nabídnou jim v mrazivých dnech nouzové noclehárny

22. listopad 2023 08:19

Okresní města v Královéhradeckém kraji se připravují na to, že v zimě budou znovu víc pomáhat lidem bez domova. Nabízet jim budou například i nouzové ubytování. Jak to před nástupem mrazů v kraji vypadá, a co všechno budou moci lidé v případě potřeby využít, zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

Připravila města ve srovnání s předchozími roky nějaké novinky?
Novinkou je například otevření nové noclehárny v Trutnově, na jejíž vybudování získalo město dotaci z Evropské unie. Kapacita je tam 12 lůžek a novinkou je především celoroční provoz. Noclehárna bude na rozdíl od předchozích holobytů, určených pro přenocování bezdomovců, nabízet kvalitnější hygienické a bezpečnostní zázemí.

Ubytovat se tam bude možné v jedné ze dvou ložnic, k dispozici budou dvě koupelny nebo společenská místnost s kuchyňskou linkou.

Na nové prostory zatím čekají třeba v Hradci Králové, kde visí otazník nad využitím jedné z budov na letišti.

Čtěte také

Tam nejspíš příští rok už kvůli vlastnickým právům na pozemek nebude moci zůstat a město bude pravděpodobně hledat jinou variantu, ale pro letošní zimu zůstává ještě všechno při starém.

Přibývá lidí bez domova, kteří zřejmě budou noclehárny potřebovat?
Přesné statistiky města nemají, lidé bez domova se už z principu často odmítají kdekoli evidovat, ale například podle jičínské radnice ten počet v posledních letech nijak zásadně neroste.

I proto třeba v Jičíně nepočítají s tím, že by potřebovali navyšovat kapacity - aktuálně tam nabízejí šest lůžek, tenhle počet je možné v případně potřeby třeba během velkých mrazů navýšit.

Čtěte také

V případě zájmu mohou lidé bez domova využít i iglů postavené venku - podle města někteří ze zásady odmítají bydlet uvnitř zděných budov. V Jičíně mimochodem během uplynulé zimy poskytli ubytování ve víc než tisícovce případů. Tedy noclehárny nejsou zbytečné.

Jaká jsou pro ubytování v podobných noclehárnách pravidla?
Zásadní je to, že tam zájemci nesmí přijít opilí a vyvolávat konflikty, v takovém případě nejen že by pro ně skončila daná noc na ubytovně, ale velmi by si zkomplikovali i případné příští ubytování.

Noclehárny provozují často organizace, poskytující sociální služby, takže poplatky za nocleh jsou v řádu desetikorun, obvykle třeba kolem 20 korun za noc. Pokud dotyčný nemá ani dvacetikorunu, je možné většinou strávit noc v teple třeba na židli zdarma.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související