Meteor svědkem světově unikátního objevu

19. květen 2012

V průběhu měsíce května vysílal vědecko-populární magazín Českého rozhlasu Meteor časosběrný dokument Marka Janáče o hledání bolidu Benešov. Dokument sleduje úspěšné hledání vědců z Astronomického ústavu Akademie věd ČR. Těm se pod vedením RNDr. Pavla Spurného, CSc. podařilo najít pozůstatky bolidu, který v noci ze 7. na 8. května 1991 zazářil nad českým územím. Něco takového se dvacet let po pádu nepodařilo ještě nikomu na světě.

Úspěchu vědcům dopomohla spolehlivější metoda výpočtu pádu meteoritů a modelování jejich takzvané temné dráhy. Hledání v okolí Chvojenu nedaleko Benešova, které po celý rok natáčel i autor dokumentu, se zúčastnilo asi patnáct lidí s detektory kovů. „Velmi důležité bylo, že hledači měli možnost si přesně nastavit citlivost svých přístrojů podle hodnot podobného meteoritu nalezeného v Košicích“ vysvětluje další krok vedoucí k úspěchu Marek Janáč. Pátrání v této oblasti pak pravidelně probíhalo celý rok. U nálezů byly provedeny výbrusy a fakt, že jde skutečně o mimozemská tělesa, byl potvrzen na elektronovém mikroskopu.

Výsledek byl překvapivý i pro samotné vědce. Meteorický původ se podařilo prokázat u třech vzorků. Jejich materiál se skládal z více druhů hornin, což je u pádu jediného tělesa krajně mimořádný jev. Na celém světě je dnes známo asi 50 tisíc meteoritů, z toho jen u 18 známe původ ve Sluneční soustavě (takzvané meteority s rodokmenem). Benešovský případ se podle data pádu zařadil na čtvrté místo. Navíc jsou unikátní i v tom, že se nález podařil po tak dlouhé době od pádu tělesa. Něco takového se nepodařilo ještě nikomu na světě. Uvedené skutečnosti vědci poprvé oficiálně oznámí na právě probíhající vědecké konferenci v japonské Niigatě v neděli 20. května 2012.

„Málokdy se stane, že by se vědecký objev takřka zrodil před zraky nějakého média, a o to raději jsme, že jím byl právě Český rozhlas“ shrnuje úspěšnou spolupráci náměstek generálního ředitele pro program a vysílání Jan Menger.


Bližší informace o unikátním nálezu najdou posluchači na webových stránkách Českého rozhlasu METEOR.rozhlas.cz. K dispozici je zvukový archiv a články s doprovodnou obrazovou dokumentací.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace